Därför är din hållning viktig för hälsan – och hur du förbättrar den

god hållning

Du har kanske lagt märke till vilken utstrålning en person med god hållning får jämfört med den som går med krummad rygg? Och det är inte bara självsäkerheten som förbättras när du sträcker på dig. Här kan du läsa om hur din kroppshållning påverkar din hälsa och hur du enkelt stärker den.

Vi är inne i en spännande tid då digitaliseringen går i ruskig fart framåt. Allt mer kroppsarbete ersätts av datorer, vilket leder till mer stillasittande framför dessa skärmar. Med det blir många av oss framåtroterade, men förkortade muskler i framsida axlar och bröst, som kan leda till sämre hållning och i värsta fall skador. Att stoppa utvecklingen är ändå inget alternativ, men det vi kan påverka är vår hälsa

Därför är din hållning viktig

Genom att tänka på din kroppshållning när du går, sitter och står kan du undvika många rygg- och muskelbesvär. Dessutom är det ett av de snabbaste sätten att få en snygg utstrålning, oavsett klädsel, frisyr eller annat vi ofta tänker på gällande vårt utseende. Det finns de som påstår att vi själva kan påverka vår sinnesstämning positivt genom att sträcka på oss.

Sitter du med en rak rygg får du även en försvarsmekanism mot stress. Studier visar att du känner dig mer entusiastisk och stark, jämfört med om du skulle sitta med ryggen böjd. Det gör dig snarare rädd, nervös och trött inför nya uppgifter.

Så kan du påverka din hållning med träning

Eftersom varje liten muskel hjälper dig att upprätthålla en god hållning, behöver du ge kroppen allsidig och balanserad träning för alla muskelgrupper. Exempel på bra träningsformer är styrketräning med stort fokus på kroppens baksida, om det är den som är försvagad av mycket framåtlutad stillasittande. Här hittar du ett bra träningsprogram för hela kroppen med ett Posture Mini Gym och här ett med gummibandet Posture Trainer.

Andra förslag på bra träning är simning, yoga, längdskidåkning, stavgång eller bäst av allt – en variation. Det viktigaste är att du hittar träning du gillar, så att behåller motivationen. Att prova på lite olika träningsformer är ett smart drag, vilket också stärker kroppen på olika sätt och därmed förebygger skador.

Bra support när tröttheten tar över

Oavsett hur vältränad du är kommer tröttheten till slut och då finns bra hjälp för att behålla en god hållning. Posture Feminine är ett smidigt och snyggt underplagg som förbättrar din hållning. Likt en nätt bolero sitter den över axlarna och fördelar ett jämt mycket lätt tryck bakåt. Här visar Therese hur den kan sitter:

Posture Feminine är som en vänlig påminnelse om att sträcka på dig för att få de positiva effekterna av en god hållning som vi nämt ovan. Du kan använda den behov eller hela dagen på ett bekväm och diskret sätt under kläderna, exempelvis på kontoret och hemma.

Användningsguide för Posture Feminine

  • Posture Feminine kan användas hela dagen för att förbättra din hållning.
  • Posture Feminine är väldigt bekväm och uppmuntrar dig att räta på ryggen när du krummar genom att göra det skönare och lättare att sträcka på dig.
  • Posture Feminine bärs direkt mot huden och kan lätt döljas under kläderna. Bara effekten som bra hållning kommer att vara synlig.
  • Posture Feminine ger dina axlar ett lätt tryck bakåt och förhindrar att axlarna rullar framåt. Det är också en hjälp för att hålla ned dina axlar för att undvika och lindra spänningar, stress och stela axlar.
  • Storleken justeras med en bh-knäppning i ryggen.
  • Posture Feminine kan tvättas i 40 grader.

Produkterna hittar du hos Swedish Posture – ett svenskt hälsoföretag baserat i Stockholm som säljer sina produkter i 15 olika länder. Här får du hjälp till en bättre hållning-, ett aktivt sittande- och vardagsträning.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.