Blue Monday!? 9 räckbara sätt att må bättre mentalt

höstdepression

Måndag 17 januari infaller Blue Monday – årets ”deppigaste dag”. Stämmer det in på dig, eller vill du av andra skäl må bättre och undvika risken för depression? Här hittar du 9 konkreta metoder som hjälper.

Nedstämdhet, depression och psykiskt ohälsa är väldigt vanligt, något som inte blir bättre av Blue Monday 17 januari – en dag utsedd till ”årets deppigaste”. Tredje måndagen efter jul är ekonomin ofta som svårast efter alla klappar, festligheter och då lönen fortfarande är över en vecka bort. Dessutom är januari en mörk månad innan soltimmarna blir fler, med långt till nästa semester får många. Men. Det finns räckbara knep för att må bättre mentalt och minska risken för depression. Här hittar du några.

Blue Monday!? 9 räckbara sätt att må bättre mentalt

1. Fysisk aktivitet

Motion kan ofta mildra dåliga känslor och få dig att tänka klart. Enligt studier är träning en av de viktigaste livsstilsförändringarna som hjälper mot depression. Samtidigt får du flera fördelar, rent fysiskt och genom att du känner dig starkare, blir piggare och får bättre hälsa. Flera träningsprogram och motivationstips hittar du här.

träningsvärk

2. Sömn

Brist på sömn är en vanlig faktor till sämre välmående och psyke. Planera och prioritera därför din sömn högt. Om du har svårt att somna på kvällarna ska du försöka att undvika att sova mitt på dagen för att komma i rätt dygnsrytm, fler tips för bättre sömn hittar du här.

3. Kost

Dopamin och seratonin är två ämnen i hjärnan som styr vårt välbefinnande. Nyttig och näringsrik mat stärker din kropp och gör den mer motståndskraftig, men det finns dessutom mat som höjer dopamin- och seratoninnivåerna i hjärnan. Exempel på sådan mat är banan, nötter, ägg och tomat.

4. Ta en sak i taget

Stressa inte upp dig, utan ta var sak för sig. Det ger dig ett lättare sinne och mindre ångest, samtidigt som det kommer bli lättare att få vardagssysslor gjorda.

5. Umgås med djur

Djur har en avsevärd förmåga att få oss människor att må bättre. Däremot kan ett husdjur inte bota depression och bör inte vara ett substitut för medicinering eller terapi, men djur kan lindra symptomen hos många människor som lider av mild till måttlig depression.

6. Lyssna på ”rätt” musik

Välj aktivt och positiv musik som får dig att bli glad och som får dig att må bra.

7. Jobba

Jo, faktiskt spelar känslan av att ”göra nytta” stor roll. Har du ett yrke med kollegor hjälper du dig själv mycket genom att inte isolerar dig och bli passiv. Annars är det lätt att du gör din nedstämdhet starkare. En depression tar mycket energi och att jobba blir svårare än vanligt. Så ta jobbet i din egen takt och ställ inte för höga krav på dig själv.

8. Rensa bort måsten

Har du aktiviteter i ditt liv som du inte tycker om eller som du känner är påtvingade av andra? Att få saker påtvingade på sig själv kan lätt leda till ångest. Försök att sortera bort så mycket som möjligt av de aktiviteter du inte känner dig bekväm med, så länge du kan fortsätta leva ett normalt liv. Tänk dock på att om du är deprimerad så kanske allt känns som ”måsten” eftersom det är svårt att hitta glädjen och meningen. Då kan du ibland behöva tvinga dig själv att göra saker trots allt. Välj då de aktiviteter som du tyckte om att göra innan du blev deprimerad.

9. Nykterhet

Droger, inklusive alkohol, kanske får dig att må bättre för stunden, men förvärrar bara din depression i det långa loppet. Droger och alkohol ger också mycket ångest och sänker må-bra-hormonet i hjärnan.

Ta hand om dig!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.