Billingen – rekreation och motion i fantastisk miljö

Billingen

Få saker har en så avkopplande effekt som frisk luft och motion. På Skövdes stolthet Billingen, hittar du ett gediget utbud av motionsmöjligheter. I kombination med den sagolika naturen bjuder berget på upplevelser och träning som passar alla – från barnfamiljen till den seriöst tävlingsinriktade.

På Billingen finner du det mesta och bästa när det kommer till utomhusaktivitet.
Vackra vandringsleder och utsiktsplatser, cykel- och längdskidspår, fiskeplatser och mycket, mycket mer.  Med ett brett utbud och fokus på cykling, löpning och längdskidåkning är också Billingens fritidsområde ett etablerat och framgångsrikt Vasaloppscenter sedan 2013.

5 natursköna utomhusaktiviteter på Billingens fritidsområde

1. Löpning
Ge dig ut i Billingens omfattande spårområde som bjuder på drygt 45 km motionsspår. Spåren går i varierande terräng, med allt från svag till stark kupering, vacker lövskog såväl som ängar och djupa bergsraviner. Den drygt 6 mil långa Billingeleden som löper genom fritidsområdet är perfekt för traillöpning.  2017 kom dessutom Billingens fritidsområde med på topp tio över Sveriges bästa motionsspår.

Foto: Jesper Anhede / Next Skövde

2. Cykling
Billingen erbjuder cirka 4 mil cykelleder för dig som kör mountainbike. Alla spår bjuder på vacker natur och utmaningar för hela familjen. Du väljer själv bana och svårighetsgrad utifrån din erfarenhet och kunskap. Bakom stadion finns också en teknikbana med hopp och doserade kurvor.

Foto: Roger Borgelid / vastsverige.com

3. Crosstraining
Komplettera cykelturen med ett besök i utegymmet eller kör det 2,5 km långa motionsspåret runt Hållsdammen. Utmed spåret finns fem crosstrainingstationer med valfri svårighetsgrad där din kropp utgör motvikt.

4. Längdskidåkning
Med ett varierat utbud av längdskidspår är Billingens fritidsområde perfekt för både barn och vuxna. Utmärkt träning och förberedelse för dig med siktet inställt på ett större lopp eller en klassiker. Vintertid erbjuds teknikläger för dig som är nybörjare eller bara vill utveckla din teknik. Du finner ett urval av kommande utmaningar och all information du behöver längre ned i artikeln.
Foto: Tuana / Next Skövde

5. Vandring
Billingeleden är en cirka 65 km lång vandringsled som tar dig runt hela berget Billingen. Den går utmed bergskanten med fantastisk utsikt längs leden, nere på sluttningarna genom hagmarker och skogar, samt på den blomsterrika kalkstensplatån i Berg. Leden går genom Billingens fritidsområde, med ett stort urval av angränsande leder för fina dagsturer. På Billingen finns också kortare promenadvägar med vacker utsikt, väl anpassade för barvagn och rullstol.


Foto: Jesper Anhede / Next Skövde

Kommande tävlingsevenemang på Billingen under 2018:

Billingen Trail Marathon
Foto: Martin Jansson / Next Skövde

 

Text: Jennie Nysted Frilansskribent och gruppträningsinstruktör

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.