Bättre synlighet och friskare luft – så kan du springa hela vintern

Att springa vintertid kan för många kännas betydligt jobbigare än sommartid. Lite läskigt på grund av mörkret i sig och att du inte får ordentligt med synlighet. Och väljer du att springa längs en upplyst bilväg är det inte så lockande att andas förorenad luft. Här hittar du lösningar för att fortsätta med skön utomhuslöpning i vintermörkret.

Nu när vintern är här ökar behovet av att synas i mörkret. När du är ute på vägarna under dagtid är det bäst att använda ljusa och/eller fluorescerande kläder. Dessa färger är utmärkande mot de flesta bakgrunder och gör att du syns mycket bättre. I mörker är det dock annorlunda och det behövs mer för att synas ordentligt. Det är här reflekterande produkter spelar en viktig roll.

Alla som använder vägarna – både i och utanför fordonen, har ett ansvar att vara uppmärksamma, försiktiga och förutsägbara. Du kan helt enkelt inte vara för synlig i trafiken. Desto snabbare en förare uppfattar en person utmed vägen, desto snabbare kan föraren reagera. Dessa meter och sekunder kan vara avgörande för att undvika en olycka. Därför är det viktigt att använda reflexer, reflexvästar och andra produkter som gör att du syns.

Svenska innovationer hjälper dig till bättre synlighet

År 2015 blev den svenska innovationen Albedo100 Textile utnämnd till en av världens bästa uppfinningar det året. Albedo100 är en serie produkter utvecklade och tillverkade här i Norden som bidrar till ökad synbarhet. Det är  fyra olika sprayer (Reflective Spray) för olika material och underlag, samt en roll-on (Reflect-On) avsedd för textil, som lanserats nu i höst. Den reflekterande effekten ökar synbarheten i svaga ljusförhållanden och gör det möjligt att applicera en reflekterande yta på olika material, på större ytor och i vilka former man vill. Spraya och rolla på dina plagg och föremål så att du, dina nära och olika föremål syns bättre i mörkret.

Andas bättre, må bättre!

I genomsnitt tar vi 21.600 andetag per dag och merparten av dessa genom näsan. Tyvärr finns det mycket i luften som vi andas in som kan vara skadligt för våra lungor eller för en stor del av befolkningen, skapa allergiska reaktioner. Gällande luftföroreningar är ett exempel en nyligen utkommen rapport från Europeiska miljöbyrån (EEA) som anger att luftburna partiklar, kväveoxid och ozon gör luften skadlig på flera håll i Europa.

Luft är viktigt för vårt välbefinnande – ny revolutionerande produkt mot luftföroreningar

Att andas ren luft gynnar varje cell i hela kroppen och efter flera års utvecklingsarbete lanseras nu O2 Näsfilter.

Näsfiltret ger dig ett bekvämt och diskret skydd mot bakterier, virus, damm och luftföroreningar. Detta tack vare 3M:s  avancerade filterteknologi som filtrerar bort partiklar ända ner till 2,5 5μm/micron. Produkten är lätt att använda. Filtret placeras försiktigt i näsan och därefter kan man andas in ren luft utan besvärande partiklar.

Och trots att våren känns långt borta, så kvarstår ändå faktum att en stor del av svenska befolkningen lider av allergiska besvär (30% lider av pollenallergi) och pollensäsongen har förlängts i takt med klimatförändringar (i Sverige varar den numera oftast från februari – oktober). Andra allergier som orsakas av partiklar i syret vi andas in är päls-, kvalster och dammallergier etc.

Så spring (eller cykla)  säkert och lätt i vinter – läs mer om dessa spännande produkter här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.