Banan är både gott och innehåller flera viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Snabb energi, perfekt i samband med träning. Dessutom ger frukten naturlig sötma till din frukost, mat och bakverk. Pannkakor, mousse, mjuk kaka, cookies, bröd och glass – här hittar du 6 fantastiskt goda recept med banan som huvudingrediens.
Banan är verkligen en superfrukt på många sätt. Smart packeterad och innehåller bland annat höga halter av mineralen kalium som är bra för hjärtat. Den har även visat sig vara bra för matsmältningen och PMS, stabiliserar blodsockret snabbt, och kan även hjälpa dig att motverka baksmälla. Dessutom sägs det att banan ger människan ett bättre humör. Behövs det fler anledningar till att börja äta mer?
Banan fungerar perfekt att ha med sig i väskan på jobbet, efter träningspasset eller när du helt enkelt känner att du behöver extra energi. Smidig, god smak och med sin sötma passande till så mycket mer än ett vanligt mellanmål.
Här några förslag på vad du kan göra av dina bananer, till exempel om de börjar bli övermogna. Enkla, snabba och framför allt – supergoda!
6 läckra bananrecept
Banankaka
Ingredienser:
– 4 bananer
– 3 msk kakao
– 4 tsk bakpulver
– 5-6 st ägg
Gör så här:
1. Mixa hälften av bananerna med stavmixer tills det blir en slät smet.
2. Tillsätt äggen och bakpulvret och vispa med elvisp för att få en fluffig smet.
3. Häll ut smeten på en plåt eller en ugnsform med bakplåtspapper.
4. Mixa resten av bananerna tillsammans med kakaon och häll över den ljusa smeten.
5. Använd sedan en slickepott för att få ett tigermönster på kakan.
6. Grädda sedan i ugnen på 175 grader i cirka 20–30 minuter, håll lite koll!
Toppa gärna med vår hemmagjorda sockerfria nutella, mums!
Bananpannkakor
Ingredienser:
– 2 st mogna bananer
– 4 st ägg
Tips på ingredienserna som kan tillsättas: bakpulver för extra fluffighet, havregryn eller keso för en matigare pannkaka, vaniljpulver för lite sötning eller varför inte blåbär för en lyxigare frukost?
Gör så här:
1. Mixa bananerna med en stavmixer.
2. Tillsätt äggen och andra eventuella ingredienser, mixa till en fluffig smet.
3. Stek pannkakorna i kokosolja tills de får en fin gyllene färg.
Serveringsförslag: fiber syrup, färska eller frysta bär, frukt, kokosgrädde, kesella, jordnötssmör, rostad kokos eller nötter.
Bananmousse
Ingredienser:
– 1 banan
– 1 mogen avokado
– ½ dl kvarg eller valfri yoghurt
– ½ – 1 Lime eller citron, pressa ur juice från frukten efter smak
Gör så här:
1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare eller med en stavmixer och häll upp i ett glas eller skål.
Toppa med: kokoschips, mandelspån, nötter, färska bär eller varför inte lite mörk choklad?
Banancookies
Ingredienser:
– 1 mogen banan
– 2,5 dl havregryn
Tips på ingredienser som kan tillsättas: grovhackade nötter, choklad, torkad frukt, nötsmör eller vaniljpulver.
Gör så här:
1. Mixa bananen med stavmixer.
2. Tillsätt havregryn och eventuell smaksättning.
3. Forma smeten till små bollar och tryck ut till tunna kakor på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter.
5. Låt de sedan svalna på ett galler innan de serveras!
Bananbröd
Ingredienser:
– 3 mogna bananer
– 3 st ägg
– 1 tsk vaniljpulver
– 3 tsk bakpulver
– ½ dl agavesirap eller annan valfri sötning
– ½ dl kokosmjölk eller annan valfri yoghurt
– 1 dl grovhackade valfria nötter
– ½ tsk salt
– 1 tsk kanel, kardemumma eller annan valfri kryddning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötningen fluffigt.
2. Blanda ihop resterande ingredienser och tillsätt.
3. Smörj in en brödform med kokosolja och häll ner smeten.
4. Grädda sedan brödet på 175 grader i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter.
Bananglass
Ingredienser:
– 2 frysta bananer (uppskivade)
– 2 msk jordnötssmör
– 1–2 msk vatten
Använd fantasin för att variera smaken på din glass! Tillsätt exempelvis: kakao, bär, vaniljstång eller varför inte kanel?
Gör så här:
1. Mixa alla ingredienserna tills bananbitarna har fördelats upp.
2. Tillsätt mer vätska om konsistensen känns för hård.
3. Servera direkt och njut!
Har du bananer hemma som börjar bli övermogna och du inte känner att du hinner äta upp dem? Skiva upp i mindre bitar och lägg i frysen och du kan göra glass precis när du vill!
Vill du ha tips på häsloinriktare restauranger, hjälp att hitta rätt bland olika gym, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!
Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.
Skall det inte vara något mjöl i bananbrödet?
Nej, detta är ett recept utan. Finns säkert med också 🙂