7 övningar med viktplatta för hela kroppen

Effektiv träning behöver varken vara komplicerad eller kräva massa redskap. Du kommer långt med din egna kroppsvikt och någon enstaka vikt. Här visar Therese dig sju övningar med viktplatta för hela kroppen.

Viktplattor finns på de flesta gym, men även hantlar, kettlebells eller någon annan slags tyngd går bra när du kör veckans träningsprogram.

7 övningar med viktplatta för hela kroppen

Rodd

Gör så här: Dra vikten mot magen med armarna nära överkroppen och pressa ihop skulderbladen i toppläget. Tänk på att skjuta bak rumpan och hålla en rak rygg med lätt svank.

Balans och bål

Gör så här: Stå på ett ben och rotera vikten runt kroppen. Upprepa åt andra hållet innan du byter ben.

Höftlyft

Gör så här: Lägg kroppsvikten på hälarna och fokusera på baksida lår och rumpa när du lyfter höften så högt du kan. Knip rumpan i toppen och bromsa på vägen ner.

Bålrotation med fokus på höft

Gör så här: Placera vikten nära bröstkorgen. Skjut bak rumpan och sug in naveln. Rotera med magstödet på och skjut framhöften samtidigt som du pressar vikten snett uppåt. Spänn rumpan så får du en skön stretch i höftböjarmuskeln. Tänk på att inte låsa knäna utan de följer mjukt med i hela rörelsen.

Köttbullen med vikt

Gör så här: Rulla ihop och pressa sedan ner ländryggen samtidigt som du sträcker ut benen. Eftersträva en neutral ryggrad.

Rörlighetspress med bål och höftstabilitet

Gör så här: Spänn bålen. ”Tänk att du inte får skjuta höften fram eller bak utan rakt åt sidan utan svank.

Rörlighet och stabilitet för axlar

Gör så här: Tänk att du ska ”smörja inuti axeln”. Håll ett jämnt och kontrollerat tempo och rotera vikten runt huvudet. För att få med balanstränings – gör övningen på ett ben. Glöm inte att byta håll.

Upplägg

Gör 12 repetitioner av varje övning/per sida direkt efter varandra. Vila ett par minuter och upprepa 3 varv.

Kör hårt!

Kläder: Lux Crop Top och Lux Tights. Lyxiga tights i mjukt material och bekvämt hög midja. Toppen vadderade kupor som går att ta ur och smickrande passform. Shoppa dem och fler snygga träningskläder här hos Wallderinska.

Skor: Saucony

Övningar: Therese Westerdahl – personlig tränare och bloggare som du är välkommen att följa här för fler träningstips.

Text och foto: Anna Lissjanis, personlig tränare och chefredaktör

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.