Föreställ dig en len och krämig morotssoppa, där den naturliga sötman från morötterna möter exotisk smak av kokosmjölk och frisk hetta från ingefära. Näringsfysiolog Isabelle Christiansson ger dig receptet.
När hösten sveper in med sina kyliga vindar är extra mysigt att krypa in i köket och laga något hett och gott, som en soppa. Denna morotssoppa är inte bara en fest för smaklökarna, utan också en lättlagad och näringsrik rätt som passar perfekt till lunch eller middag. Följ receptet, dra in dofterna och upptäck hur enkelt det är att skapa en värmande skål av njutning.
Morotssoppa med kokos och ingefära
Ingredienser:
- 600 g morötter
- 1 l vatten + 1 msk grönsaksbuljong
- 2 gula lökar
- 10 cm purjolök
- En tummbit stor färsk ingefära
- 2 dl lätt kokosmjölk
- 1 röd chilipeppar
- Salt och peppar
Gör så här:
- Hacka och fräs lök och purjolök i en stekpanna.
- Koka upp vatten med grönsaksbuljong i en kastrull.
- Slanta morötterna och hacka den röda pepparn.
- Lägg pepparn och morötterna i kastrullen. Riv i ingefäran och låt småkoka tills morötterna är mjuka. Addera löken när den mjuknat.
- Skopa ur buljong tills enbart grönsakerna är precis täckt med buljong. Spara gärna buljongen på sidan så att du sedan kan späda soppan efter din smak.
- Mixa soppan med stavmixer.
- Addera kokosmjölken och låt puttra några minuter ytterligare.
- Salta och peppra efter smak och späd eventuellt med buljong för rätt konsistens.
Servera gärna med pannkakor eller grov smörgås.
Morotssoppa med kokos och ingefära
Ingredienser
- 600 g morötter
- 1 liter vatten
- 1 msk grönsaksbuljong
- 10 cm purjolök
- 3 cm ingefära
- 2 dl lätt kokosmjölk
- 1 röd chilipeppar
- 1 nypa salt och peppar (efter smak)
Instruktioner
- Hacka och fräs lök och purjolök i en stekpanna.
- Koka upp vatten med grönsaksbuljong i en kastrull.
- Slanta morötterna och hacka den röda pepparn.
- Lägg pepparn och morötterna i kastrullen. Riv i ingefäran och låt småkoka tills morötterna är mjuka. Addera löken när den mjuknat.
- Skopa ur buljong tills enbart grönsakerna är precis täckt med buljong. Spara gärna buljongen på sidan så att du sedan kan späda soppan efter din smak.
- Mixa soppan med stavmixer.
- Addera kokosmjölken och låt puttra några minuter ytterligare.
- Salta och peppra efter smak och späd eventuellt med buljong för rätt konsistens.
- Servera gärna med pannkakor eller grov smörgås.
Recept: Isabelle Christiansson
Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy. Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och utövat bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!
Isabelle Christianssons böcker:
- 101 kostråd
- Styrketräning hemma och utomhus
- Struntprat om kost och träning
- Äta för två : kost och näring under graviditeten


