Vad är godare att toppa din yoghurt med än granola? Dessa två recept visar dessutom hur enkelt det är att göra hälsosamma varianter med olika smaksättning. Perfekt för varierade frukostar, mellanmål eller att ge bort i present.
Från flingor och müsli har granola tagit över hyllorna. Gott, men dyrt i längden och inte alltid med samma smak eller näringsinnehåll du önskar? Näringsfysiolog Isabelle Christiansson ger dig två recept för egen, läcker och hälsosam granola med julstämning.
► P.S. Lyssna även på poddavsnitt 41 där vi snackar ”frukost v.s. fasta” med Jonas Colting.
Julens godaste granola – 2 enkla recept
Granola med mandel, sesamfrö och dadlar
Ingredienser:
- 5 dl havregryn
- 1 dl oskalade sesamfrö
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl mandelspån
- 1 dl valnötter
- 8 st dadlar
- 4 st torkade aprikoser
- 1,5 dl vatten
- 2 msk ljus sirap
- 0.5 dl rapsolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
- Krossa valnötterna i handen till mindre bitar och klipp aprikoser och dadlar till mindre bitar.
- Blanda havregryn, nötter, fröer och torkad frukt i en bunke.
- Blanda vatten, sirap, och olja i en kastrull. Värm blandningen och tillsätt sedan till bunken med torra ingredienser. Blanda runt och fördela granolan på plåten.
- Rosta granolan i mitten av ugnen i ca 30 min. Rör runt då och då så att granolan inte bränns vid.
- Ta ut den rostade granolan och låt svalna. Förvara granolan i en lufttät burk.
Tips! Variera med olika smaksättare och olika torkade frukter och nötter. Om extra sötma önskad kan russin blandas i den färdiga granolan.
Saffransgranola med pekannötter och fikon
Klart på 45 minuter
Ingredienser:
- 6 dl havregryn
- 5 torkade fikon
- 1 dl pekannötter
- 1 dl pumpakärnor
- 0,5 g saffran
- 1,5 dl vatten
- 0,5 fö rapsolja
- 2 msk ljus sirap
- 0,5-1 dl Russin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda havregryn, torkade fikon, pekannötter och pumpakärnor i en bunke. Om fikonen är stora går det bra att klippa dom i munsbitar.
- Värm upp vatten, olja, sirap och saffran i en kastrull.
- Häll vätskan över torrvarorna. Blanda väl.
- Fördela på plåten och grädda mitt i ugnen 30 min.
Blanda i russin efter granolan varit i ugnen och rör om.
Fler recept och kostråd hittar du i Isabelle Christiansson´s bok “101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa“