Krämig linsgryta – veckans vegorecept

linsgryta

Snabblagat, billigt, fiber- och proteinrikt och med en neutral smak som passar de flesta rätter – vi snackar linser, som gör sig bra i denna läckra linsgryta.

Linser är en toppenprodukt att ha hemma i skåpet av flera skäl, som för att laga en krämig linsgryta av. De är både billiga, klimatsmarta, goda och är lätta att förvandla till smakfulla maträtter passande för hela familjen. Veckans Meat Free Monday-recept ger dig alltså en krämig linsgryta med tomat och spenat. Tillaga gärna i stor mängd för smidiga matlådor eller att frysa in inför hektiska dagar.

Krämig linsgryta med tomat och spenat

Ingredienser, 4 portioner:

  • 1 st rödlök
  • 2 dl röda linser
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50 g färsk bladspenat
  • 4 st tomater
  • 2 dl grädde valfri sort
  • 5 dl grönsakbuljong (vatten + fond/tärning)
  • 1 krm salt och peppar smaka av

Gör så här:

  1. Strimla löken. Lägg löken, linserna och buljongen i en stekpanna och låt koka 10 min.
  2. Rör sen ner riven vitlök, bladspenat, grovhackade tomater och grädde.
  3. Låt koka 5 minuter tills tomaterna blivit varma men fortfarande håller formen och spenaten har sjunkit ihop. Smaka av.
Skriv ut recept
Krämig linsgryta med tomat och spenat
Veckans Meat Free Monday-recept ger dig en krämig linsgryta med tomat och spenat. Tillaga gärna extra mycket för smidiga matlådor.
linsgryta
Votes: 13
Betyg: 4.31
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Lunch, Middag
specialkost Vegetariskt
kcal 399-399
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
måltid Lunch, Middag
specialkost Vegetariskt
kcal 399-399
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
linsgryta
Votes: 13
Betyg: 4.31
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Strimla löken. Lägg löken, linserna och buljongen i en stekpanna och låt koka 10 min.
  2. Rör sen ner riven vitlök, bladspenat, grovhackade tomater och grädde.
  3. Låt koka 5 minuter tills tomaterna blivit varma men fortfarande håller formen och spenaten har sjunkit ihop. Smaka av.

För att säkra mättnad och proteinintag i din linsgryta – kombinera med baljväxter (t.ex. linser, bönor eller ärter), samt spannmål (t.ex. pasta, matgryn, bröd). Smaklig måltid!

Recept och foto: Sara Gröndahl, vardag.nu

Gillar du linsgryta kanske även dessa recept är något för dig?

6 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras