Kolatårta på kladdkaksbotten – recept från Lindas bakskola

Dina drömmars kolatårta kan bli sanning – när du låter ren njutning vara den enda anledning. Här hittar du receptet.

Föreställ dig en kolatårta gjord på seg kladdkasbotten, med ett täcke av söt och ljuvlig chokladkolakräm. Du kan sluta drömma med receptet från Lindas bakskola. En kolatårta som kommer göra succé som efterrätt i helgen, på kalaset, final vid en härlig brunch eller ett annat festligt tillfälle.

Kolatårta på kladdkaksbotten – recept från Lindas bakskola

Ingredienser:

  • 200 g smör smält
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 krm flingsalt alt. krm vanligt salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 3 dl vetemjöl

Chokladkolakräm

  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 200 g choklad mörk eller ljus

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
  3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
  4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
  5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
  6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
Skriv ut recept
Kolatårta på kladdkaksbotten
Votes: 34
Betyg: 3.62
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Efterrätt
kcal 400-499
Portioner
bitar
Ingredienser
Chokladkolakräm
måltid Efterrätt
kcal 400-499
Portioner
bitar
Ingredienser
Chokladkolakräm
Votes: 34
Betyg: 3.62
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
  3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
  4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
  5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
  6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.

Vill du göra tårtan glutenfri – byt ut vetemjölet mot mandelmjöl.

Servera gärna din kolatårta med vaniljglass eller vispgrädde och färska bär.

Recept och foton: Lindas bakskola

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.