Dina drömmars kolatårta kan bli sanning – när du låter ren njutning vara den enda anledning. Här hittar du receptet.
Föreställ dig en kolatårta gjord på seg kladdkasbotten, med ett täcke av söt och ljuvlig chokladkolakräm. Du kan sluta drömma med receptet från Lindas bakskola. En kolatårta som kommer göra succé som efterrätt i helgen, på kalaset, final vid en härlig brunch eller ett annat festligt tillfälle.
Kolatårta på kladdkaksbotten – recept från Lindas bakskola
Ingredienser:
- 200 g smör smält
- 5 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 2 krm flingsalt alt. krm vanligt salt
- 1 msk vaniljsocker
- 4 st ägg
- 3 dl vetemjöl
Chokladkolakräm
- 75 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 200 g choklad mörk eller ljus
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
-
Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
-
Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
-
Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
-
Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
-
Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
Kolatårta på kladdkaksbotten
Portioner 15 bitar
Ingredienser
- 200 g smör smält
- 5 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 2 krm flingsalt alt. krm vanligt salt
- 1 msk vaniljsocker
- 4 st ägg
- 3 dl vetemjöl
Chokladkolakräm
- 75 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 200 g choklad mörk eller ljus
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
- Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
- Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
- Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
- Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
- Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
Vill du göra tårtan glutenfri – byt ut vetemjölet mot mandelmjöl.
Servera gärna din kolatårta med vaniljglass eller vispgrädde och färska bär.
Recept och foton: Lindas bakskola
Åh denna var supergod. Engel och god kladdkaka.
Jätte god 😋
Roligt att du gillade den! 🙂