Sätt ugnen på 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.