Go Back
+ servings
kolatarta
Print Pin
3.62 från 34 röster

Kolatårta på kladdkaksbotten

Måltid Efterrätt
Tag kladdkaka, kolatårta, recept kokatårta, tårta
KCAL/Portion 400-499
Servings 15 bitar

Ingredienser

  • 200 g smör smält
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 krm flingsalt alt. krm vanligt salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 3 dl vetemjöl

Chokladkolakräm

  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 200 g choklad mörk eller ljus

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
  • Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
  • Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
  • Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
  • Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
  • Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.