Vegan och kroppsbyggare? Eva från Vegan Fitness Team gräver guld!

Visste ni att det finns de som tror att man inte kan vara vegan och kroppsbyggare? Eller att man inte ens kan vara stark som vegan? De har uppenbarligen missat Eva Sederholm, eller de övriga i Vegan Fitness Team…

Möt Eva Sederholm. Tjejen med en viljestyrka av stål. Och muskler som passar därtill. I ett tvärkast fick hon nog av ett liv som tärde på henne såväl fysiskt som psykiskt och ändrade på sitt liv. Nu är det veganism och fitness som står i fokus. Bara under 2018 kom hon på femte plats i SM i kategorin Bodyfitness Veteran 35–44 år och en fjärde plats i kategorin Bodyfitness Senior -163 cm. Och sen grävde hon guld i USA. På riktigt. På World Vegan Body Building Championship kammade hon hem 4 stycken guldmedaljer!

Inför World Vegan Body Building Championship tog vi en pratstund med Eva som delade med sig av sin resa till toppformen, varför hon är vegan och vad som krävs för att bli kroppsbyggare. Dessutom delar Eva och Kristian med sig av träningsövningar och tips!

Hur kommer det sig att du blev vegan?

–Jag blev vegan 2016. Samma år som jag började tävla i body fitness. Då kände jag mig ofta uppblåst och svullen oavsett hur nyttigt jag än åt. Så det var en kombination av hälsomässiga skäl, avsmaken till att äta något från djurriket, men även en nyfikenhet över hur det skulle gå att bygga och tävla på vegansk kost. Jag kände rätt fort att det var rätt väg att gå. Jag mådde mycket bättre och jag fick en snabbare återhämtning efter passen. Allt efter att tiden har gått har det även gett mig insikt om vilka fördelar det ger. Inte bara för mig utan även för djur och klimatpåverkan.

När bestämde du dig för att börja med kroppsbyggning?

– Jag har länge velat testa på fitness. Redan när jag var 20 men min mentala mognad var inte redo för det… det var våren 2015 som jag bestämde mig för att göra en förändring. 33 år var jag och arbetade då som kökschef. Långa pass med sena nätter, skräpmat och  jobböl började tära på mig både fysiskt men även psykiskt då jag även skulle orka att vara mamma. Jag insåg att detta inte är sunt och förändrade mitt liv över en natt. Mitt mål var att komma i form och ställa upp i en fitness tävling som länge hade varit min dröm. Jag sa upp mig från jobbet, utbildade mig till PT och ändrade kost. I samma veva träffade jag min Kristian (Kristian Thalin som är föreläsare och personlig tränare för bland annat atleter i NHL, SHL och UFC, reds anm.) som har hjälpt mig otroligt mycket hela vägen. Och han är en stor anledning till att jag är den jag är idag.

Hur blir du bemött som vegan i fitness-världen?

– Väldigt bra tycker jag… mycket nyfikenhet och frågor som var man hämtar sitt protein från och näringsmässiga frågor. Det finns alltid några skeptiker men överlag väldigt bra.

Berätta mer om Vegan Fitness Team.

Vegan Fitness Team är det första och enda veganska teamet inom fitness och numera även styrkelyft. Det grundades 2015 av Björn Peiper och Linda Graveleij. Från början var det bara för fitness men vi har öppnat upp även för andra atleter. Så är det någon som läser detta och tävlings-satsar i någon annan idrott och vill vara med så är det bara att skriva till oss. Vi är med på alla vego mässor och ställer även upp med föreläsningar.

Hur ser en vanlig matdag ut off och on season för dig?

– När jag är off äter jag det som jag är sugen på. Jag räknar inte och övertänker inte.  Jag vill ha näringsrik mat med mycket frukt och grönt. Lagar mycket från grunden och väljer i största mån ekologiskt. När jag är på deff… så är det inte så stor skillnad mer än att jag äter mindre, drar ner på kolhydrater och dricker mer shakes. Det är kosten i kombination med träning som ger resultat. Båda måste fungera och justeras för att få så bra slutresultat som möjligt.

Eva grävde guld i USA.

 

Hur har kosten sett ut när du tränade inför World Vegan Body Building Championship?

– Som sagt är det mycket råkost. Nötter och shakes med hamp protein. Jag fokuserar på att få så mycket näring jag kan för de kcal jag äter.

Kristian Thalin coachar Eva Sederholm. Foto: Sebastian Holmgren

Vad är det bästa med kroppsbyggning?

– Att det är väldigt roligt. Och man kan alltid utvecklas… kroppen är som en skulptur som man skapar med rätt träning. Man blir stark och pigg!

Vad är jobbigast?

– Den sista veckan innan tävling… det är jobbigast för huvudet att vara med och att se sin egen utveckling. Man kan bli blind och ta det lite för allvarligt.  Det är bra att då ha familj som ger en distans och som samtidigt stöttar dig.

Vad är din bästa råd till den som vill prova på kroppsbyggning?

– Det bästa råd jag kan ge är att träna rätt och riktigt. Träna för att du vill känna dig stark men framförallt skadefri. Ta hjälp av någon som har erfarenhet och sätter ditt välmående i fokus. För med en skadad kropp kan du inte göra så mycket. Titta på tävlingar om du är intresserad av det.. och glöm inte att det är en bedömnings sport som är väldigt subjektiv. Att tävla i fitness kan både vara en ego-boost men även tvärtom. Man får inte ta det på så stort allvar och tro att det är något som kommer gratis. Det är mycket tid. Svett och pengar… men att träna för sin egen hälsas skull är något jag rekommenderar alla!

 

Nyfiken på Evas träning? Eva Sederholm och Kristian Thalin från Vegan Fitness Team lät SportHälsa gå bakom kulisserna och vara med på träningen. Klicka på bilden eller här för att komma till passet.

 

Text: Derin Sunneson
Foto: Sebastian Holmgren på Holmgrens Foto

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.