Helkroppspass med Eva och Kristian från Vegan Fitness Team

helkroppspass

Nyfiken på hur guldmedaljörer i kroppsbyggning tränar? Eva Sederholm och Kristian Thalin från Vegan Fitness Team lät SportHälsa gå bakom kulisserna och vara med på träningen.

För Eva och Kristian är träningen i första hand skadeförebyggande. De lämnar ingenting åt slumpen. Varje pass och övning är strukturerat, planerat och anpassat efter Eva och hennes kropp. För vad är vitsen med träningen om hon skadar sig? Då kan hon inte tävla och är allt hårt arbete är förgäves. Detta är något för alla att ta med sig.

Inled passen med rörlighet

Varje pass inleds alltid med att rulla kroppen med en foam roller. Därefter rörlighetsövningar och aktivering. Aktiveringen sker med exempelvis sidosteg med miniband runt knän och fötter för att på så vis aktivera gluteus. Syftet med hela uppvärmningen är att få igång rörligheten så bra som möjligt innan man belastar kroppen.

Countdown

Den vanligaste formen av pass är för Eva och Kristian helkroppspass. De varierar övningarna för varje muskelgrupp. Ibland högreps ibland tyngre.

En favorit på passen är att göra countdown, det är när man räknar ner i en övning från t.ex. 8.  Gör 8 reps och håll statiskt i 8 sek. Sedan 7 reps och håll statiskt i 7 sek. 6 reps och håll statiskt i 6 sek och så vidare. Countdown går att tillämpas på nästan alla övningar.

I mån av tid kör Eva och Kristian två pass om dagen och delar då in dem i överkropp och underkropp.

De avslutar passen med kondition. Det kan vara tabata på assault bike,  slideboard eller ett komplex med släde där Eva drar och trycker fram släden.

För de som är mer intresserade av Eva och Kristians träning finns de båda på Instagram där de delar med sig dagligen av sin träning.

Text: Derin Sunneson
Foto: Sebastian Holmgren på Holmgrens Foto

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.