Vad som händer när du gör burpees 15 dagar i rad + 4 varianter

burpees högintensivt träningspass

Älskade, hatade burpees! Vad händer om du kör den effektiva övningen en längre tid? Och vilka olika varianter kan du göra? Det kan du se här.

Burpees är en övning som de flesta av oss har någon slags relation till sedan 1939. Då var det Royal H. Burpee som uppfann den ökända övningen, för att förbättra en persons fysiska kondition. Och fortfarande är det en av de mest använda och effektiva övningarna. För att mäta hur pass effektiv den egentligen är bestämde Danielle Zickl på Runner World att göra 30 burpees varje dag i 15 dagar och mäta sina resultat.

”Jag körde tre set med 10 burpees i 15 dagar rakt”, skrev Zickl. ”Jag började med en minuts vila mellan mina set och minskade sedan tiden med 15 sekunder var tredje dag tills jag gjorde alla 30 burpees på en gång utan vila”.

Danielles resultat gav mer än hon någonsin kunde ha föreställt sig.

Vad som händer när du gör burpees 15 dagar i rad?

1. Löpningen förbättrades

Inte bara förbättrade Daniellss tempo – hon kunde köra längre sträckor! Vid en av de sista dagarna sprang hon längre än hon någonsin gjort. ”Mina steg kändes starkare och min andning var jämnare”, sa hon.

Undrande över varför burpees hade den här effekten på henne, frågade hon Dr. Jordan D. Metzl, en New York-baserad idrottsmedicinläkare på sjukhusen för specialkirurgi. Han berättade för henne att det var att burpees arbetar med alla dina muskler och ditt hjärta.

”Burpees riktar sig mot alla muskler i kroppen och tränar din kardiopulmonala träning genom att upprepade gånger ta din hjärtfrekvens upp och ner”, svarade han.

2. Mer energi

Inte bara fick Danielle bättre humör (tack endorfiner!) när hon började dagarna med burpees, hon kunde även hålla igång under dagarna utan att fylla på med koffein.

3. Blev bättre på burpees

Som med allt du gör ofta – du blir bättre och även här blev burpees enklare, men det fanns fortfarande dagar när hon kände att hon började från noll. Dr Metzl berättade att det berodde på att hon inte fick tillräckligt med sömn natten innan. Zickl menar att det visar hur utmanande burpees är – din kropp behöver återhämtning och de går alltid att avancera för ännu bättre träningseffekt.

4. Mentalt starkare

Zickl säger att det finns en anledning att militärer och idrottare använder burpees att träna. ”Att veta vad jag gjorde för min kropp gav mig en känsla av styrka som var mer än fysisk. Jag kände mig mentalt stark och redo att ta itu med min dag,” sa hon.

Kommer du anta Zickls 30-burpees-om-dagen-utmaning? Innan du gör det ger vi dig några olika burpees-arlernativ.

Så gör du burpees på 4 sätt

Burpees utan armhävning

Gör så här: Stå med fötterna i höftbredd och armarna vid dina sidor. Böj knäna och huka dig ner, placera händerna på golvet. Hoppa tillbaka med fötterna för att komma in i en hög planka med raka armar och ben. Hoppa med båda fötterna framåt till dina händer. Hoppa upp med händerna ovanför huvudet från din krokposition. Det är en repetition.

Burpees med armhävning och hopp

Gör så här: Stå med fötterna i höftbredd. Sänk ner din kropp till huksittande, placera händerna på marken något framför dina fötter, axelbrett isär. Hoppa snabbt bakåt med dina ben och landa i en plankposition med rak kropp i en diagonal linje från huvudet till tårna. Gör standard-pushup. Återgå till plankläget. Hoppa tillbaka till en sittande squat, rör inte dina händer. Hoppa upp med dina armar ovanför huvudet. Det är en repetition.

BOSU-burpee

Gör så här: Börja med att hålla en BOSU-boll i dina händer, med dina armar utsträckta framför bröstet. Håll fötterna axelbredd från varandra, tillbaka rakt och bröstet upp. Böj på knäna, placera BOSU-bollen på marken. Hoppa bakåt med fötterna så att din kropp bildar en plankposition. Hoppa snabbt och tillbaka med fötterna mot BOSU-bollen. Slutligen, återgå till startpositionen i ett hopp.

Burpees med hantlar – helkroppspass

Gör så här: Stå med fötterna i höftbredd och håll en tung hantel i varje hand. Gör en squat till golvet med hantlarna. Hoppa bakåt med benen till en pushup-position och utför en armrodd med din vänstra arm. Gör en pushup och utför sedan en armrodd med din högra arm. Hoppa fram med benen mot dina händer i en djup squal. Res dig upp och pressa hantlarna över huvudet.

Kör så det ryker!

Information från popkultur.com

Fler lästips

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.