Du som vill bjuda på något sött och gott utan gluten – prova det här receptet på glutenfria mazariner, även utan raffinerat socker.
Gluteinintollerans eller inte, om du vill säkerställa att dina gäster – och du själv – får njuta av gott fika rekommenderar vi dessa glutenfria mazariner. Fyllningen innehåller dessutom banan istället för vanligt socker, vilket ger en fantastisk smak och saftighet. Alltså även ett recept för dig som vill dra ner på raffinerat socker.
Prova receptet inför Mazarindagen 13 mars eller när som suget slår till. Det går även bra att frysa in mazarinerna och att toppa med annat än bär som i receptet. Prova dig fram efter smak och tycke.
Supergoda glutenfria mazariner
Deg:
- 60 g smör
- 2 ¼ dl mandelmjöl
- 4 ½ msk pofiber
- 3 msk sötströ
Fyllning:
- 2 ägg
- 1 stor banan
- 1 dl mandelmjöl
- 3 msk sötströ
- 2 msk pofiber
- 2 msk kokosmjöl
- ca 6 droppar bittermandelarom
- 1 tsk bakpulver
Topping:
- 4 dl sötningsmedel (ex. Canderel)
- 4 tsk vatten
- valfria bär
Gör så här:
- Degen. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser och tryck ut i botten och kanter på aluminiumformar/mazarinformar. Förgrädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
- Fyllningen. Mixa samman alla ingredienser och fördela i de förgräddade formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Toppingen. Blanda sötningsmedl och vatten. Glasera kakorna, lägg på bär och låt stelna. Blir inte vitt glasyr som på en vanlig mazarin, men smaken blir god.
Supergoda glutenfria mazariner
Ingredienser
- 60 g smör
- 2 1/4 dl mandelmjöl
- 4 1/2 msk pofiber
- 3 msk sötströ
- 2 st ägg HÄRIFRÅN OCH NER TILL FYLLNINGEN
- 1 st banan
- 1 dl mandelmjöl
- 3 msk sötströ
- 2 msk pofiber
- 2 msk kokosmjöl
- 6 droppar bittermandelarom
- 1 tsk bakpulver
- 4 tsk sötningsmedel ex. Canderel HÄRIFRÅN OCH NER TILL TOPPING
- 4 tsk vatten
- 1 dl valfria bär
Instruktioner
- Degen. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser och tryck ut i botten och kanter på aluminiumformar/mazarinformar. Förgrädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
- Fyllningen. Mixa samman alla ingredienser och fördela i de förgräddade formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Toppingen. Blanda sötningsmedl och vatten. Glasera kakorna, lägg på bär och låt stelna. Blir inte vitt glasyr som på en vanlig mazarin, men smaken blir god.
Recept inspirerat av Baka Sockerfritt.