Styrkepass med extra coreträning – 4 övningar på bosuboll

övningar på bosuboll

Ett träningspass du brukar köra på golvet blir betydligt mer effektivt när du gör samma övningar på bosuboll. Varför och hur du stärker hela kroppen med några få övningar, med extra effekt för coremusklerna, visar Lisa i veckans träningsprogram.

Övningar på bosuboll är super för dig som vill stärka din balans, styrka och koordination. Detta eftersom redskapet är instabilt, vilket gör att du automatiskt kopplar på de inre och stabiliserande musklerna.

En bosuboll är användbar på två sidor. En platt yta med rund och mjuk botten. En rund yta, som en coreboll, med platt botten. Ordet bosu är just en forkortning av ”both sides up” , att du kan välja vilken sida du vill träna på.

Vilken typ av övningar på bosuboll som passar beror på syftet med din träning och hur stora utmaningar du önskar. Men generellt får du komplett träning av styrka, stabilitet, koordination och kroppskontroll. Kanon för att öka stabilitet i leder som exempelvis fotleden och knäna. Här visar Lisa några förslag.

Styrkepass med extra coreträning – 4 övningar på bosuboll

1. Rygglyft

Gör så här: Ligg på mage över den runda delen. Häng ner över bollen – lyft sen upp överkroppen och knip åt mellan skulderbladen.

2. Knäböj

Gör så här: Stå antingen på den runda delen eller platta, vilka båda utmanar balans och corestyrka på olika sätt. Hitta corestabiliteten och fäst blicken på en punkt för att hålla balansen. Sitt djupt ner i en knäböj – tryck dig upp.

3. Planka med knäindrag (ev. + armhävning)

Gör så här: Stå i en hög planka med den runda delen nedåt. Hitta corestabiliteten och balansen. Dra in varannat knä mot armbågen samtidigt som du säger in och spänner åt magmusklerna. För ökad styrketräning – gör en armhävning mellan varje knäindrag.

4. Situps

Gör så här: Ligg med ländryggen på den runda delen av bosubollen. Kom bak så att du sträcker ut magen – jobba sen upp med hjälp av magmusklerna. Bromsa på vägen ner igen.

Upplägg

Kör förslagsvis övningarna som en cirkel med 10 repetitioner per övning i 4 varv. Lycka till!

 

Kläder: Lux Crop Top och Lux Tights. Lyxiga tights i mjukt material och bekvämt hög midja. Toppen vadderade kupor som går att ta ur och smickrande passform. Shoppa dem och fler snygga träningskläder här hos Wallderinska.

Skor: Saucony

Övningar: Lisa Johansson – personlig tränare och bloggare som du är välkommen att följa här för fler träningstips.

Text och foto: Anna Lissjanis, personlig tränare och chefredaktör

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.