Stel skuldra? 5 övningar som mjukar upp och sätter dina axlar på plats

stel skuldra

Stress, träning och mycket tid framför våra skärmar påverkar oss på flera sätt. Det är lätt att hamna i en framåtroterad position och spänna sig onödigt mycket, med en stel skuldra på köpet, men lösningar finns. Här visar vi.

En stel skuldra och framåtroterade axlar är ingen ovanlighet, ofta i samband med förkortade muskler på framsidan av din överkropp. Ett dilemma du kanske känner igen, som inte bara ger en taskig hållning utan med tiden kan leda till smärta och skador, plus begränsa dig vid träning och idrott. Overhead squat är t.ex. svårt att göra med en stel skuldra och andningen begränsas vid löpning med en ihopkrupen hållning. Men. Som vid det mesta finns det lösningar.

Här visar Anna dig 5 övningar som mjukar upp en stel skuldra, runt dina axlar, bröstryggen och en förkortad framsida. Övningar som kan hjälpa till att förbättra din hållning och minska eventuella besvär. Inte bara bra för oss som sitter mycket framöver datorn, utan kan även användas som uppvärmning inför exempelvis ett styrkepass där bättre rörlighet kan öka din prestation i flera övningar. Eller om du mest är ute efter den mentala effekten, att varva ner, andas och hitta ett inre lugn?

Stel skuldra? 5 övningar som mjukar upp och sätter dina axlar på plats

1. Sidotwist med armrotation

Böj ena benet och vrid knät åt motsatt sida med motsatt arm, samtidigt som du rotera överkroppen åt andra hållet. På samma sida som knät du böjt sträcker du ut en så rak arm som möjligt (om du inte har träningspolare i vägen) och roterar i en cirkel. Upprepa lika många varv åt varje håll, för båda sidor.

2. Knästående armbågssträck

Stå på alla 4 med ena underarmen böjd som stöd. Andra armen böjer du med handen lätt på huvudet. Vrid armbågen från den i golvet upp mot taket. Eftersträva en stilla höft.

3. Roterande ”katt-ko”

Stå på alla 4 och tänk att du jobbar i cirklar med ryggraden, från svankande till krummande och samtidigt åt sidorna.

4. ”Barnet” till ”delfinen”

Sitt på knä med underarmarna i golvet och armarna sträckta framför dig. Räta ut benen med rumpan högt mot taket och belastningen på överkroppen. Kom ner igen, sträck ut och upp…

5. Huksittande armsträck

Sitt på huk (om svårt lägg något under hälarna eller sitt på knä, då det är dina stela axlar/bröstryggen som är främsta fokus). Sträck en rak arm i taget upp mot taket.

Upplägg: Välj ut någon av övningarna eller alla som ett mentalt nerharvande och fysiskt uppmjukande pass, förslagsvis med 5 repetitioner per övning och sida.

Fler rekommenderade övningar för en stel skuldra och mera:

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.