Starka, skadefria axlar med 3 övningar – axelcirkel i film

kroppen som vikt

Starka, skadefria axlar har vi alla fördel av. Här hittar du 3 axelövningar med hantlar som tillsammans ger heltäckande träning för din viktiga rotatorkuff. Se och följ efter!

Dina axlar. Sällan kräkjobbiga att träna (om du inte gör en svettig kombinationsövning med exempelvis knäböj + press), en viktig muskelgrupp som länkar samman dina armar med kroppen och snygg om en får vara fåfäng. Och det får du, även om det finns fler syften som vi repeterar här.

Varför du ska träna dina axlar?

– Rörelser åt alla håll. Axlarna är med i nästan alla rörelser du gör med armarna. Därför är det en extremt utsatt muskelgrupp som många får problem med och extra viktig att stärka.

– Ledstabilitet. Musklerna i axlarna hjälper till att håller axelleden på plats och förebygger problem som instabilitet, smärta pågrund av inklämning eller inskränkt rörlighet.

– God hållning. Träning av framför allt axlarnas baksida bidrar till en bra hållning. Många blir förkortade i framsidan på grund av framåtlutad position framför skrivbordet, men det motverkas genom att stärka musklerna i bröstryggen och baksida axlar.

– Prestation och livskvalité. Axlarna är en viktig muskel i de flesta idrotter, som handboll, längdskidåkning, simning och paddling. Där har du extra fördel av vältränade axlar, men även i vardagen. När du lyfter och bär, eller en så självklar sak som att dra en tröja över huvudet.

Med alla dessa goda skäl är du kanske sugen att köra igång? Här visar vi en effektiv axelcirkel som är bra att köra regelbundet för starka, skadefria axlar.

Starka, skadefria axlar – 3 övningar med hantlar i cirkel

1. Hantellyft framåt

2. Hantelrotation bakåt

3. Hantellyft åt sidan

Upplägg: Gör alla övningar direkt efter varandra med 10 repetitioner per övning. Vila någon minut, upprepa 3 varv.

Vill du ha fler tips hittar du 6 övningar med varierande redskap här.

Lycka till och missa inte att följa oss på Facebook för att få mer inspiration!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.