Bus eller ruskigt gott och sockerfritt halloweengodis av naturligt näringsrika ingredienser? Här hittar du sju förslag som både är busenkla att pyssla ihop tillsammans, smakar fantastiskt och fyller kroppen med värdefull näring.
Knåpa ihop eget sockerfritt halloweengodis för en kusligt, kreativ stund och smarriga mellanmål med god funktion. Det ena behöver inte utesluta det andra, men lätt att det bli lite för mycket socker somliga högtider, så här vill vi ge dig några alternativ – utan att tumma på smak eller stämning.
► Lyssna även på SportHälsa Snackar poddavsnitt 81 där vi ger fler metoder och tankar om en hälsosam balans i socker- och alkoholfulla halloweentider. Ute 26/10.
Sockerfritt halloweengodis – sju ruskigt goda tips
1. Spooky cookies
Ingredienser:
- 2 st bananer
- 3 dl havregryn
- 0,75 dl jordnötssmör
- Dekorering ex. sockerfri choklad, nötter, russin, puffat ris
Gör så här:
- Börja med att mosa bananen, sedan blanda alla ingredienser ihop.
- Klicka ut 12 kakor på bakplåtspapper. Dekorera (alt. när de är klara).
- Grädda ca 15 min i 175 °C.

2. Fruktansvärt goda pumpor och spöken
Sötaste pumporna gör du av skalade klementiner med selleristjälk och spöken av bananbitar med choklad/russinögon.

3. Pumpacupcakes
Ingredienser, 10 st:
Cupcakes
- 200 g butternutpumpa
- 1 dl rapsolja
- 2 ägg
- 2 dl sötströ alt. annat sötningsmedel
- 1 nypa vaniljpulver
- 2 tsk bakpulver
- 2 1/2 dl vetemjöl
Frosting
- 25 g smör (rumstempererat)
- 100 g färskost
- 1 dl sötströ alt. annat sötningsmedel
- 1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
Cupcakes:
- Sätt ugnen på175°C.
- Sätt ut muffinsformar som rymmer ca 1 dl på en plåt.
- Skölj och skär pumpan med skal i mindre bitar.
- Lägg pumpabitarna i en mixer och mixa grovt. Häll i oljan och fortsätt mixa tills det liknar en puré.
- Blanda ägg, sötningsmedel och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt purén och rör om till en jämn smet. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
- Fördela smeten i formarna.
- Grädda mitt i ugnen ca 14 minuter. Prova med att sticka ner en trästicka för att se om de är klara, den ska då vara torr. Låt svalna på galler.
Frosting:
- Rör ihop smör och färskost.
- Rör ner sötningsmedel och vaniljpulver till en jämn smet.
- Bred på frostingen och dekorera med stämningsfulla figurer.

4. “Monsterskit” – farligt god, proteinrik fudge
Ingredienser:
- 250 g kokta kikärtor
- 150 g nötsmör (jordnötssmör eller annat om du föredrar)
- 1,5 dl proteinpulver med vaniljsmak
- 75 g mörk, sockerfri choklad
- extra sötning om du önskar, ex. dadlar, honung eller sötströ
Gör så här:
- Mixa kikärtor med nötsmör och proteinpulver. Konsistensen ska vara seg och tjock, men späd med lite vatten om det blir för torr.
- Smält chokladen.
- Forma kikärtsmixen till önskad form, doppa sen i choklad och ställ i frysen i minst 1 timme innan ni ska mumsa.

5. Äppelgaddar
Äppelbitar, jordnötssmör och skållade mandlar blir farligt goda munnar.

6. Melonmonster
Gröp ur innehållet ur en melon, samt fyll på med mango eller ananasbitar till monstrets kräk.

7. Mandarinmonster
Hur du gör fruktfatet fruktansvärt lockande – rita med vattenfast penna på dina mandariner.
Happy Healthy Halloween!
