Ruskigt god pumpapaj utan socker eller gluten

pumpapaj
Inga betyg än
Gå till recept Skriv ut receptet

En klassisk Halloweenpumpa med ljus inuti är en mysig tradition och av köttet kan du passa på att göra en läcker, sockerfri pumpapaj. Som vanligt vill vi bjuda på ett recept som både är gott och passar majoritet, även dig med diabetes, som inte tål gluten eller mjölkprodukter.

Njut av en ruskigt god pumpapaj utan socker med smak av läcker pepparkaka tack vare kryddningen. Festlig att duka fram i halloweentider och underbart god ihop med en klick vispad grädde eller kokosgrädde.

Pumpapaj utan socker, gluten och mjölk

Ingredienser för 1 paj:

Botten

  • 3,25 dl mandelmjöl
  • salt efter smak
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Fyllning

  • 1 msk gelatinpulver
  • 1 msk kallt vatten
  • 4,5 dl pumpapuré
  • 3 st ägg
  • 1 dl vätska (kokosmjölk, mandelmjölk, mjölk)
  • 3 msk lönnsirap
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk muskot
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kokossocker

Gör så här:

Pajbotten

  1. Mixa samman samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Om du inte använder mixer eller matberedare så måste du smälta kokosoljan innan du vispar ner den i de torra ingredienserna.
  2. Tryck ut pajdegen i en pajform och stick lite hål i botten med en kniv eller gaffel.
  3. Grädda i 200° i ca 12 minuter.

Pumpapurré

Skär av toppen på pumpan och rensa ur kärnorna och trådarna. Kärnorna är goda att rosta efter att de legat blötlagts i ett dygn. Gröp ur köttet med en sked tills du har tillräckligt med kött. Sedan kokar du pumpaköttet i en kastrull tills det är mjukt och mixar med stavmixer. Inga andra ingredienser behövs.

Fyllning

  1. Låt gelatinpulvret svälla med det kalla vatten i en liten skål.
  2. Tillsätt lönnsirap, salt, kanel, muskot, ingefära, pumpapuré, äggulor och vätskan i en kastrull och vispa samman. Ställ kastrullen på medelvärme. Tillsätt sedan gelatinet och fortsätt vispa tills smeten börjar puttra.
  3. När smeten puttrat upp så häll den varma pumpasmeten i en skål och ställ in i kylen tills den precis börjat stelnat, vilket tar ca två timmar. Den får inte stelna helt så låt den inte stå över natten.
  4. När pumpasmeten börjat stelnat lite (alltså efter ca två timmar) ska du vispa äggvitorna tillsammans med kokossocker till ett hårt vitt skum.
  5. Vänd ner pumpasmeten i det vita äggskummet. För att behålla luften i skummet ska du bara vända runt smeten, inte vispa. Gör en rörelse som om du ritar en åtta i smeten med en slickepott eller slev.
  6. När smeten är jämn häller du den i pajskalet och ställer åter in i kylen för att stelna, förslagsvis över natten.
  7. Servera kall eller rumstempererad med en klick vispad grädde (alt. kokosgrädde eller glass).
sockerfri pumpapaj
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Pumpapaj utan socker, gluten och mjölk

Njut av en ruskigt god pumpapaj utan socker med smak av läcker pepparkaka tack vare kryddningen. Festlig att duka fram i halloweentider och underbart god ihop med en klick vispad grädde eller kokosgrädde.

Ingredienser

  • Ingredienser för 1 paj:
  • Botten
  • 3,25 dl mandelmjöl
  • salt efter smak
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • Fyllning
  • 1 msk gelatinpulver
  • 1 msk kallt vatten
  • 4,5 dl pumpapuré
  • 3 st ägg
  • 1 dl vätska kokosmjölk, mandelmjölk, mjölk
  • 3 msk lönnsirap
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk muskot
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kokossocker

Instruktioner

  • Gör så här:
  • Pajbotten
  • Mixa samman samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Om du inte använder mixer eller matberedare så måste du smälta kokosoljan innan du vispar ner den i de torra ingredienserna.
  • Tryck ut pajdegen i en pajform och stick lite hål i botten med en kniv eller gaffel.
  • Grädda i 200° i ca 12 minuter.
  • Pumpapurré
  • Skär av toppen på pumpan och rensa ur kärnorna och trådarna. Kärnorna är goda att rosta efter att de legat blötlagts i ett dygn. Gröp ur köttet med en sked tills du har tillräckligt med kött. Sedan kokar du pumpaköttet i en kastrull tills det är mjukt och mixar med stavmixer. Inga andra ingredienser behövs.
  • Fyllning
  • Låt gelatinpulvret svälla med det kalla vatten i en liten skål.
  • Tillsätt lönnsirap, salt, kanel, muskot, ingefära, pumpapuré, äggulor och vätskan i en kastrull och vispa samman. Ställ kastrullen på medelvärme. Tillsätt sedan gelatinet och fortsätt vispa tills smeten börjar puttra.
  • När smeten puttrat upp så häll den varma pumpasmeten i en skål och ställ in i kylen tills den precis börjat stelnat, vilket tar ca två timmar. Den får inte stelna helt så låt den inte stå över natten.
  • När pumpasmeten börjat stelnat lite (alltså efter ca två timmar) ska du vispa äggvitorna tillsammans med kokossocker till ett hårt vitt skum.
  • Vänd ner pumpasmeten i det vita äggskummet. För att behålla luften i skummet ska du bara vända runt smeten, inte vispa. Gör en rörelse som om du ritar en åtta i smeten med en slickepott eller slev.
  • När smeten är jämn häller du den i pajskalet och ställer åter in i kylen för att stelna, förslagsvis över natten.
  • Servera kall eller rumstempererad med en klick vispad grädde (alt. kokosgrädde eller glass).

pumapaj - Pumpapaj utan socker

Ät och njut!

Gillar du pumpapaj utan socker rekommenderar vi även:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.