Baka en underbart god sockerfri jordgubbscheesecake av säsongens bär. Tänk dig söt mandelbotten med en krämig färskostfyllning och topping av färska jordgubba – yum! Supersmarrig- och dessutom både socker- och glutenfri dessert du gör utan ugn.
Något vackert och läckert på sommarens fikabord? Gör en sockerfri jordgubbscheesecake med Instagramprofilen @swedishketo´s enkla recept, ett av många mumsiga ketorecept med naturliga- och sockerfria produkter som du hittar hos The Friendly Fat Company.
Sockerfri jordgubbscheesecake
Ingredienser, 8-10 portioner:
Botten:
- 2 dl mandelmjöl
- 1/2 dl riven kokos
- 3 msk sötströ
- 100 g smör
Fyllning:
- 400 g färskost
- 2 ägg
- 1 dl + 2 msk sötströ
- 1 tsk vaniljextrakt
- 4 msk jordgubbssylt
Sylt:
- 1 dl frysta jordgubbar
- 2 tsk sötströ
- 500 g färska jordgubbar till topping
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Blanda alla ingredienser till botten i en skål med händerna. Täck botten av en rund bakform med degen. Grädda skalet i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Mixa ägg, sötströ och vaniljextrakt tills det blir vitt och fluffigt, cirka 10-12 minuter. Var inte lat på det här steget eftersom fluffigheten är viktig.
- Tillsätt färskosten i en skål och rör om i några sekunder, tillsätt äggblandningen och rör tills den har blandat sig väl.
- Tillsätt de frysta jordgubbarna i en skål, tillsätt sötströ och värm i mikron i en minut. Rör ihop tills det är en sylt. Låt svalna.
- Blanda i ca 4 msk av sylten till cheesecakemixen. Rör inte i det, vänd bara försiktigt ner till mixen för vackra virvlar av sylt i kakan.
- Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt stå i kylen minst 1 timme innan servering.
- Toppa med skivade jordgubbar och låt festen börja!
The Friendly Fat Co. är ett ungt svenskt bolag med grundfilosofin att det vi äter påverkar hur vi mår och presterar och tillverkar kosttillskott och snacks anpassade för en Ketogen diet. Produkterna är baserade på nyttiga fetter, alltid 100% naturliga ingredienser, har mycket lågt kolhydratsinnehåll och är fria från alla former av tillsatt socker och tillsatser.
Gillar du sockerfri jordgubbscheesecake rekommenderar vi även:
Raw citron cheesecake
Ingredienser
- 3,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosflingor
- 0,5 dl hampafrön
- 2 msk fiber sirap
- 80 + 25 g smör till botten resp topping
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 600 g färskost
- 1,5 dl grädde
- 2 + 1 dl pulveriserad erythritol alt annat finkornigt sötningsmedel, till fyllning och topping
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 st citroner rivet skal + saft
- 3 st äggulor
- 2 st gelatinblad
Instruktioner
- Addera alla torra ingredienser för botten i en bunke. Häll i smält smör och fibersirap och forma till en deg. Täck botten på en rund springform med bakplåtspapper och tryck ut degen jämnt. Ställ in i kylen medans du förbereder fyllningen.
- Vispa färskost och grädde med en elvisp. Tillsätt pulveriserad erythritol (samma textur som florsocker), rivet citronskal och vaniljen. Blanda med en slev.
- Bred ut fyllningen jämnt över botten och låt svalna och stelna i kylen minst en timme innan du fortsätter med resten.
- Tillsätt alla ingredienser till citrontoppingen i en kastrull, förutom smöret och gelatinbladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, under tiden som citronblandningen får koka upp. När det kokar, tillsätt gelatinbladen och vispa utan stopp i 3 minuter på medium värme.
- Tillsätt smöret och vispa tills det smält och ta sedan bort från värmen. Låt svalna och häll sedan över cheesecake fyllningen. Låt cheesecaken stelna i kylen i ytterligare 1-2 timmar innan servering. Dekorera med vispad grädde och rivet citronskal.