Vegetarisk mat thai style? Perfekt match. Ta dig till det härliga thailändska köket och laga smakrika thai vegofärsbollar med risnudlar. Lycka inifrån och ut!
Att äta köttfritt är varken komplicerat, tråkigt eller smaklöst – speciellt om du gör vegofärsbollar inspirerade från det thaländska köket. Till veckans Meatfree Monday-middag, eller en annan dag du vill fylla på med något gott och näringsrikt, bjuder vi på ett recept från Vegokäk som kommer få dig att älska vegetarisk mat ännu mer.
Smakrika thai vegofärsbollar med risnudlar
4 portioner
Färsbollar
Ingredienser:
- 425 g tinad formbar- färs
- 6 klyftor vitlök
- 40 g färsk ingefära
- 4 salladslökar
- 2 msk ljus soja
- 1 msk neutral jordnöts eller rapsolja + mer att steka i.
Gör så här:
- Skala och finhacka vitlök. Stek vitlöken mjuk i en panna på låg värme med olja utan att den tar färg i ca 3 min. Häll av innehållet i en skål och ställ åt sidan.
- Skala ingefära och finhacka riktigt smått (alt riv). Finhacka både det vita och det gröna på salladslöken.
- Blanda färsen med vitlöken, ingefäran, salladslöken, oljan och sojan. Rulla bollar (ca 3 cm i diameter) och stek i omgångar på hög värme i olja tills de får färg på alla sidor.
Smakrika thai vegofärsbollar med risnudlar
Ingredienser
Färsbollar
- 425 g tinad formbar färs
- 6 klyftor vitlök
- 40 g färsk ingefära
- 2 msk ljus soja
- 1 msk neutral jordnöts eller rapsolja Lite mer att steka i
Risnudlar med limedipp
- 1 st vitlöksklyfta
- 1.25 dl ljus soja
- 1,5 msk socker
- 1 msk sambal oelek
- 2 msk neutral jordnöts eller rapsolja
- 300-400 g tunna risnudlar
- 1 bunt mynta
- 1-2 st morötter
- 0,75 st gurka
- 1 dl jordnötter
Instruktioner
Färsbollar
- Skala och finhacka vitlök. Stek vitlöken mjuk i en panna på låg värme med olja utan att den tar färg i ca 3 min. Häll av innehållet i en skål och ställ åt sidan.
- Skala ingefära och finhacka riktigt smått (alt riv). Finhacka både det vita och det gröna på salladslöken.
- Blanda färsen med vitlöken, ingefäran, salladslöken, oljan och sojan. Rulla bollar (ca 3 cm i diameter) och stek i omgångar på hög värme i olja tills de får färg på alla sidor.
Risnudlar med limedipp
- Värm vatten i en kastrull utan att det börja koka. Gör dippen under tiden. Lägg i nudlarna i vattnet en bit innan det når kokpunkten och låt de stå och dra i ca 5-10 min. Häll av i ett durkslag när nudlarna fort har kvar lite tuggmotstånd. Häll över i en skål och blanda direkt med dippen. Låt nudlarna stå och svalna så att dom blir ljumna snarare än varma.
- Dippen: Finriv lime zest och vitlök. Blanda med limesaft, soja, socker, sambal och olja tills sockret löser upp sig.
- Skiva gurka och skär i tunna stavar. Skär “band” av moroten med hjälp av en potatisskalare. Finhacka myntablad och jordnötter.
- Blanda ner gurka, morot och mynta med nudlarna och servera med färsbollarna. Toppa med jordnötter.
Risnudlar med limdipp
Ingredienser:
- Lime zest + saft
- 1 vitlöksklyfta
- 1.25 dl ljus soja
- 1,5 msk socker
- 1 msk sambal oelek
- 2 msk neutral jordnöts eller rapsolja.
- 300-400 g tunna risnudlar
- 1 bunt mynta
- 1-2 morötter
- 0,75 st gurka
- 1 dl jordnötter
Gör så här:
-
- Värm vatten i en kastrull utan att det börja koka. Gör dippen under tiden. Lägg i nudlarna i vattnet en bit innan det når kokpunkten och låt de stå och dra i ca 5-10 min. Häll av i ett durkslag när nudlarna fort har kvar lite tuggmotstånd. Häll över i en skål och blanda direkt med dippen. Låt nudlarna stå och svalna så att dom blir ljumna snarare än varma.
- Dippen: Finriv lime zest och vitlök. Blanda med limesaft, soja, socker, sambal och olja tills sockret löser upp sig.
- Skiva gurka och skär i tunna stavar. Skär “band” av moroten med hjälp av en potatisskalare. Finhacka myntablad och jordnötter.
- Blanda ner gurka, morot och mynta med nudlarna och servera med färsbollarna. Toppa med jordnötter.
Glöm inte och att följa Vegokäk för fler recept!