Go Back
vegofärsbollar
Print Pin
5 från 1 röst

Smakrika thai vegofärsbollar med risnudlar

Måltid Lunch, Middag
Specialkost Vegetariskt

Ingredienser

Färsbollar

  • 425 g tinad formbar färs
  • 6 klyftor vitlök
  • 40 g färsk ingefära
  • 2 msk ljus soja
  • 1 msk neutral jordnöts eller rapsolja Lite mer att steka i

Risnudlar med limedipp

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1.25 dl ljus soja
  • 1,5 msk socker
  • 1 msk sambal oelek 
  • 2 msk neutral jordnöts eller rapsolja
  • 300-400 g tunna risnudlar
  • 1 bunt mynta
  • 1-2 st morötter
  • 0,75 st gurka
  • 1 dl jordnötter

Instruktioner

Färsbollar

  • Skala och finhacka vitlök. Stek vitlöken mjuk i en panna på låg värme med olja utan att den tar färg i ca 3 min. Häll av innehållet i en skål och ställ åt sidan.
  • Skala ingefära och finhacka riktigt smått (alt riv). Finhacka både det vita och det gröna på salladslöken.
  • Blanda färsen med vitlöken, ingefäran, salladslöken, oljan och sojan. Rulla bollar (ca 3 cm i diameter) och stek i omgångar på hög värme i olja tills de får färg på alla sidor.

Risnudlar med limedipp

  • Värm vatten i en kastrull utan att det börja koka. Gör dippen under tiden. Lägg i nudlarna i vattnet en bit innan det når kokpunkten och låt de stå och dra i ca 5-10 min. Häll av i ett durkslag när nudlarna fort har kvar lite tuggmotstånd. Häll över i en skål och blanda direkt med dippen. Låt nudlarna stå och svalna så att dom blir ljumna snarare än varma.
  • Dippen: Finriv lime zest och vitlök. Blanda med limesaft, soja, socker, sambal och olja tills sockret löser upp sig. 
  • Skiva gurka och skär i tunna stavar. Skär “band” av moroten med hjälp av en potatisskalare. Finhacka myntablad och jordnötter. 
  • Blanda ner gurka, morot och mynta med nudlarna och servera med färsbollarna. Toppa med jordnötter.