Slipp torr hud och eksem i vinter – guide till rätt kräm för din hudtyp

torr hud

Huden är ett viktigt, men ofta bortglömt organ, att hand om för din hälsa. Vintertid lite extra, då luften och kylan torkar ut huden, gör den lättirriterad och risken för eksem ökar. Här berättar vi hur du ger den fukt som hjälper hudens skyddsbarriär mot yttre påfrestningar. 

Torr hud är inte bara ett skönhetsproblem och obehagligt. Din hud är kroppens största organ som skyddar dig från omvärlden och fungerar som barriär mot dåliga bakterier, virus och solens strålar. En torr hud har vanligtvis brist på fukt och fett. Den skyddande fetthinnan kan även ha tunnats ut vilket gör att fukt lättare dunstar bort. Huden behöver därför mjukgörande och återfuktande produkter, inte minst under vinterhalvåret då luften är torrare och kyligare.

Slipp torr hud och eksem i vinter

Din hudtyp avgör vilken hudkräm du ska välja

Det finns massvis med hudvårdsprodukter som ger fukt till huden. Förutom att en hudkräm ger fukt blir huden mjuk och len, vilket i sin tur gör att den behåller sin lyster. Det som kan vara bra att ta hänsyn till när du ska välja hudkräm är vilken hudtyp du har. Ju torrare hy, desto fetare kräm behövs. 

Att tänka på när du ska välja hudkräm

  • Vilken hudtyp du har – torr, fet, känslig, normal eller blandhy?
  • Huvudsyftet med krämen – vill du åt fukt, glans eller kanske anti-age?
  • Vilket klimat du vistas i – väder, temperatur och vind påverkar

» Torr hy: Brist på fukt och fett. Använd en återfuktande och näringsrik hudkräm.

» Fet hy: Har en överproduktion av fett i talgkörtlarna. Använd en fuktgivande hudkräm som balanserar huden.

» Normal hy: Har en balanserad talgproduktion där huden känns behaglig och mjuk. Använd fuktgivande hudkrämer för att behålla fuktigheten i huden.

» Känslig hy: Reagerar lättare på aktiva produkter och även på yttre påfrestningar som klimatet, men även stress och hormoner. Använd milda produkter som lugnar huden.

» Blandhy: En kombination av olika hudtyper, oftast både torra och feta partier. Använd produkter som balanserar huden.

En bra rutin är att smörja sig två gånger om dagen, med en kräm eller lotion. Lotion går lättare in i huden än en kräm, som vanligtvis är fetare.

Du som tränar mycket och då även duschar ofta kanske känner dig extra torr? Att duscha för ofta och för varmt gör huden torr och du riskerar att skölja bort de naturliga oljor som huden vill behålla. Om du måste duscha ofta, se till att hålla det kort.

▶︎ På https://beautiq.se/ kan du läsa mer och hitta bästa hudkrämen för just dig!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.