Påverkas eksem av träning? – Hudterapeuten svarar på läsarnas frågor

Blir eksemen värre när man tränar? Vad gör jag åt att jag blir så röd efter gymmet?Läsarnas frågor är många och vi har tagit hjälp av hudterapeuten Shidrokh ”Orkidé” Ghawami. Med sina 20 års erfarenhet svarar hon på läsarnas frågor.

Jag tränar bikramyoga / i heta salar och svettas mycket! Är det dåligt för huden?

Nej, det är inte det alls. Men man ska duscha efter träning och inte gå runt i blöta kläder eller låta svetten torka in flera timmar efteråt.

Jag blir jätte röd i ansiktet av träning och det håller i sig rätt länge. Vad ska jag göra?

Man kan kyla ner huden med en kall kompress eller en liten handduk med kallt vatten på. Om man exempelvis ska på ett viktigt möte och inte vill se röd ut är faktiskt smink det mest effektiva sättet att dölja rodnaden.

Behöver man använda solskydd när man tränar utomhus?

Absolut! Alla de områden på kroppen som inte täcks med kläder måste smörjas med SPF 30-50. Oavsett om vi tränar i Sverige eller Spanien. Keps är ett måste för att skydda huvudet och ögonen! Solglasögon för att skydda ögonen.

Jag har eksem på kroppen och undra om det blir värre med träning?

Nej inte direkt. Men blodcirkulationen kan göra dig röd och det kan uppfattas som en försämring. Rätt träning har positiv inverkan på psyket vilket kan faktisk lätta på eksemen. Man behöver hitta den rätta träningformen som passar en själv och inte jämföra sig med andra!

Jag få lätta blödningar på bröstvårtan när jag springer! Vad ska jag göra?

Man ska ha kläder som är inte hårda i textilen och är mjuka mot huden. De ska sitta rätt på kroppen och inte glida runt. De lätta blödningarna uppkommer av oftast av att tyget skaver.
Man kan också smörja bröstvårtorna med en fet kräm och på så vis undvika sprickor.

 Shidrokh ”Orkidé” Ghawami är auktoriserad hudterapeut, funktionell näringsterapeut och makeup-artist.  Med 20 år i branschen och ett omfattande intresse för aktuell kosmetisk kemi, anatomi, biologi och näringslära lanserade hon 2017 Cool Derma.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.