Skonsam styrketräning med gummiband – 5 övningar

Skonsam styrketräning med gummiband – 5 övningar

Efter en skada, graviditet, operation eller som för smidig hemmaträning – kör med gummiband! Mångsidigt, billigt att köpa hem, lätt att ta med på resan eller ut i trädgården och framför allt skonsamt. Risken att skada dig med ett gummiband är minimal och samtidigt kan du träna hela kroppen på effektiva sätt.

Gummiband att träna med finns i flera olika former. Med handtag eller utan, i olika tjocklek och därmed olika motstånd. Och lika många är träningsmöjligheterna. I veckans träningsprogram visar personliga tränaren Lisa Johansson dig sina fem favoritövningar för hela kroppen.

Styrketräning med gummiband – 5 övningar

Skonsam styrketräning med gummiband – 5 övningar

1. Omvänd flyes för bröstryggen. Håll en stark och stabil core. Hitta ett lagom avstånd mellan händerna för att orka dra tills armarna pekar rakt ut från kroppen. Känn att du aktiverar musklerna i baksida axlar och mellan skulderbladen, även på vägen tillbaka, ihop med händerna.

Skonsam styrketräning med gummiband – 5 övningar

2. Bröstpress. Håll en stark och stabil core. Fäst gummibandet i något, t.ex. ett stadigt dörrhandtag, och pressa framåt med hjälp av bröstmusklerna, framsida axlar och triceps. Bromsa på tillbakavägen.

3. Knäböj. Trä på ditt gummiband över nacken och ställ dig sen på andra sidan av bandet (alt. handtagen/ändarna). Sätt dig ner i en djup knäböj – jobba med motstånd på vägen upp.

Skonsam styrketräning med gummiband – 5 övningar

4. Axeldrag åt sidan. Stå på ena änden eller fäst den i något stadigt. Stå med stark core och dra gummibandsänden upp i axelhöjd med hjälp av starka axelmuskler. Bromsa gummibandets kraft på vägen ner.

5. Core-rotation. Fäst gummibandet i midjehöjd. Håll i bandet med stadigt ”pistol-grepp” på raka armar. Behåll samma grepp och rotera med styrka från mage och midja i en halvcirkel inifrån och ut åt andra hållet.

Upplägg: Gör 10 repetitioner per övning och sida direkt efter varandra. Upprepa tre-fyra varv med en minuts vila mellan varje. Lycka till!

 

Övningar: Lisa Johansson vars inspirerande träningsblogg du kan läsa här.

Text: Anna Lissjanis

Bild: Derin Ivgen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.