Saftig sockerfri morotskaka – recept

sockerfri morotskaka

Sätt guldkant på helgen med en riktigt saftig sockerfri morotskaka. Passande att baka och dekorera snyggt för festliga fikastunder. Här hittar du recept på en supersmarrig variant till Morotens dag 4 april eller året runt om du vill.

Att blanda ner morötter kan både göra maten och bakverken godare – som en saftig sockerfri morotskaka. Smyg ner rivna morötter i köttfärssåsen, i bröddegen, när du bakar muffins eller som här – i en klassisk morotskaka. Ett traditionellt recept som du själv kan modifiera genom att byta ut mjölsort eller sötningsmedel. Fritt fram att experimentera om du inte vill följa receptet nedan rakt av.

sockerfri morotskaka

Saftig sockerfri morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl sukrin melis
  • 1 tsk vaniljpulver
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Dekorera på valfritt sätt, exempelvis med hallon, citronskivor, kokos eller vad du tycker om.
sockerfri morotskaka
Skriv ut Pin
5 från 1 röst

Saftig sockerfri morotskaka

Måltid Efterrätt
Tag baka morotskaka, baka morotstårta, morotskaka, morotstårta, recept morotskaka, recept morotstårta, saftig morotskaka, saftig morotstårta
Specialkost Glutenfritt

Ingredienser

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 st ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk kanel
  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • 2,5 dl sukrin melis
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften

Instruktioner

  • Riv morötterna.
  • Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt sedan mötterna.
  • Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  • Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  • Dekorera på valfritt sätt, exempelvis med hallon, citronskivor, kokos eller vad du tycker om.

Gillar du sockerfri morotskaka rekommenderar vi även:

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet. D.S.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg