Saftig sockerfri morotskaka till Morotskakans dag

sockerfri morotskaka
5 från 1 röst
Gå till recept Skriv ut receptet

Sätt guldkant på dagen med en riktigt saftig sockerfri morotskaka. Passande att baka och dekorera snyggt till Morotskakans dag 3 februari eller andra festliga fikastunder.

Att blanda ner morötter kan både göra maten och bakverken godare – som en saftig sockerfri morotskaka. Smyg ner rivna morötter i köttfärssåsen, i bröddegen, när du bakar muffins eller som här i en klassisk morotskaka. Ett traditionellt recept som du själv kan modifiera genom att byta ut mjölsort eller sötningsmedel. Fritt fram att experimentera om du inte vill följa receptet rakt av.

sockerfri morotskaka

Saftig sockerfri morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl sukrin melis (alt. florsocker)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Dekorera på valfritt sätt, exempelvis med hallon, citronskivor, kokos eller vad du tycker om.
Hälsosam morotskaka
Print Pin
5 från 1 röst

Saftig sockerfri morotskaka

Måltid Efterrätt
Tag baka morotskaka, baka morotstårta, morotskaka, morotstårta, recept morotskaka, recept morotstårta, saftig morotskaka, saftig morotstårta
Specialkost Glutenfritt

Ingredienser

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 st ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk kanel
  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • 2,5 dl sukrin melis
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften

Instruktioner

  • Riv morötterna.
  • Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt sedan mötterna.
  • Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  • Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  • Dekorera på valfritt sätt, exempelvis med hallon, citronskivor, kokos eller vad du tycker om.

Gillar du sockerfri morotskaka rekommenderar vi även:

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet. D.S.

4 Kommentarer
  1. Hej! Jag har just tagit ut den mjuka kakan ur ugnen och gjort toppingen, men den blir ju absolut inte vit utan grå! Den ser sååå tråkig ut! Inget fel på smaken (fast skulle det egentligen varit smält smör…svårt att få ut smörklumparna!) men den ser ju hemsk ut i färgen pga vanilpulvret! Kakan ska serveras i morgon och jag har inte tillräckligt mer sukrin att göra en ny omgång…jag funderar om om jag ska blanda i lite kakao o för att göra den brun…då ser det ut som choklad i alla fall eller blanda i vit grädde….men passar det till kakan? Grå ser så oaptitligt ut. Har ni verkligen vaniljpulver i er kaka på fotot? Eran topping ser ju vit ut! behöver snabb hjälp!

    1. Hej Karin! Ledsen för sent svar, men såg detta först nu. Om jag var du skulle jag dekorera med ex. grädde och hallon eller riven kokos. Hoppas kakan uppskattades ändå.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.