Så undviker du urinläckage vid träning

Så undviker du urinläckage vid träning

Mer än var tredje kvinna har drabbats av urinläckage i samband med fysisk aktivitet – ännu fler uppger att de är oroliga för att drabbas. Det visar en undersökning på uppdrag av Tena. Knipexperten Karin Björkegren Jones tipsar om hur du blir av med besvären och slipper pinsamma situationer på gymmet.

7 goda skäl för kvinnor att knipträna

1. Förebygger inkontinensproblem

2. Förebygger livmoderframfall

3. Förebygger foglossning vid graviditet

4. Ger stoltare kroppshållning

5. Förebygger ryggont

6. Ger plattare mage

7. Roligare sexliv och starkare orgasmer

– Det är synd och en aning förvånande att så många kvinnor oroar sig över ett problem som är relativt enkelt att förebygga och motverka, säger knipexperten Karin Björkegren Jones i ett pressmeddelande.

sites/default/files/Karin Björkegren Jones2_0.jpgKarin Björkegren Jones

Vanligt med läckage
Inkontinens är ett vanligt men ofta tabubelagt problem för kvinnor. Tenas studie visar att mer än var tredje kvinna, 35 procent, har haft svårt att hålla tätt i samband med fysisk aktivitet – och ännu fler oroar sig för att drabbas. Drygt 4 av 10 kvinnor i åldern 25-80 år uppger att de någon gång varit oroliga för att hålla tätt i samband med träning. Störst är oron inför jympapass följt av promenader och löpning. 13,4 procent uppger att rädslan någon gång har påverkat dem så mycket att de har undvikit fysisk aktivitet helt och hållet.

Av de 35 procent som faktiskt drabbats uppger flest att det skett i samband med jympapass. Nästan lika ofta sker det under promenad eller löpning – klassiska träningsmoment som kvinnor utövar för bättre hälsa. Det är kvinnor i åldersgrupperna 40-55 år samt 56-80 år som drabbas mest, med 38 procent respektive 37,5 procent. 


Träning mot inkontinens

Samtidigt är det just träning som kan bota och motverka lättare inkontinens. Forskning visar att 70 procent av de drabbade kan bli av med sina besvär genom att träna sina bäckenbottenmuskler fem minuter om dagen.

– Det är synd och en aning förvånande att så många kvinnor oroar sig över ett problem som är relativt enkelt att förebygga och motverka. Bäckenbottenmuskulaturen behöver träning precis som alla andra muskler i kroppen och genom att stärka upp den med lite knipträning varje dag blir det betydligt lättare att hålla sig fokuserad och njuta av jympapasset eller joggingturen, säger Karin Björkegren Jones, som är författare till boken ”Knip för bättre hälsa” och håller i knipworkshops för kvinnor över hela Sverige.

– Att lära sig att knipa och träna sin bäckenbotten borde höra till allmänbildningen för oss kvinnor, det är något vi borde lära oss i unga år, inte minst för att minska tabun. Träning av bäckenbotten motverkar inte bara inkontinensproblem utan även livmoderframfall och foglossning vid graviditet. Det ger dessutom stoltare kroppshållning, mindre ryggont, plattare mage, tajtare slida, roligare sexliv och som grädde på moset får vi lättare och starkare orgasmer. Som kvinna har du allt att vinna på att lägga lite tid på din knipträning, avslutar Karin Björkegren Jones.

 

Kniptips från Karin Björkegren Jones:
Styrkeknipet. Knip så hårt du kan tio gånger fem sekunder
Uthållighetsknipet. Knip ett lagom hårt knip i en minut.
Snabbhetsknipet. Knip tio gånger tre sekunder och slappna av lika länge.

 

Fysiska aktiviteter där kvinnor drabbats av urinläckage: 

1. Jympapass 32,5 %

2. Promenader 30,2 %

3. Löpning 29,0 %

4. Annat 24,4 %

5. Styrketräning 14,4 %

6. Dans 13,8 %

Urinläckage drabbar 1 av 3 kvinnor mellan 20 och 74 år. Problemen uppstår vanligtvis i samband med graviditet, efter förlossning, vid övervikt och med stigande ålder. Det bästa sättet att förebygga eller bota urinläckage är att träna bäckenbottenmuskulaturen med hjälp av knipträning.

Undersökningen omfattar 1000 kvinnor mellan 25 och 80 år boende i Sverige. Den genomfördes i januari 2014 av det oberoende undersökningsföretaget Cint, på uppdrag av Tena.

Foto: Anneli Hildonen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.