Så styr generna din viktminskning

Så styr generna din viktminskning

Våra gener styr hur vi påverkas av kost och träning. Att gissa vilken viktminskningsmetod som passar din kropp är snudd på omöjligt. Men genom analys av dina genetiska förutsättningar kan viktminskningen bli upp till tre gånger mer effektiv.

Om gener

Gener är mindre delar av DNA som innehåller instruktioner för när, hur och var kroppen ska tillverka de tusentals olika proteiner som behövs för ett fungerande liv. Proteinerna utgör grunden för nästan alla våra kroppsfunktioner och bestämmer hur kroppen ska växa och fungera normalt. Ben, muskler, blod och hår; allt detta är uppbyggt av olika typer av proteiner, kolhydrater och fetter (lipider). De flesta generna, 20 000–25 000, finns inne i cellkärnan i varje cell. Där ligger de fördelade på 23 par av kromosomer. I varje sådant par har vi ärvt en kromosom från vår far och en från vår mor. 

Varje gen i kroppen kan tillverka så mycket som cirka 10 olika proteiner (som i slutändan kan bli totalt 250 000 olika proteiner). Generna kodar alltså för de instruktioner som krävs för att skapa en organism med dess unika egenskaper och karaktärsdrag. Med andra ord bär generna på den information som gör oss till dem vi är: Vår kroppsform och vårt beteende; lockigt eller rakt hår, blåa eller bruna ögon, långa eller korta ben, hur vi ler och skrattar.

De flesta gener fungerar som en kokbok för att tillverka specifika proteiner som överförs från generation till generation, från föräldrar till barn, från barn till barnbarn osv. Om någon säger: ”titta på dig själv! Du har fräknar och underbart rött, lockigt hår! ”, så innebär det att dina föräldrar bär på gener för dessa egenskaper och att du har ärvt dem. Kanske har du fått fräknar från din far och egenskapen för rött hår från din mor. Varje levande organism bär på genetisk information i sina celler.

Om du har bestämt dig för att ändra livsstil och försöka gå ner i vikt finns en uppsjö olika metoder och träningsprogram att tillgå. Eftersom upp till 70 procent av viktuppgången beror på genetiska variationer kan det dock vara mycket svårt att gissa sig fram till vilket sätt som passar din kropp bäst och ger bästa resultaten. Därför erbjuder företaget Genetic Code en metod som gör att du i stället kan gå direkt på en vetenskapligt beprövad diet utifrån din kropps genetiska förutsättningar.

Så går det till
Du börjar med att beställa ett test som du sedan gör i lugn och ro hemma. Enkelt sagt går det till så att du med hjälp av två små borstar samlar in celler från insidan av kinderna. Efteråt skickar du tillbaka det till Genetic Code som analyserar de gener som styr fettupptag från kosten, reglerar metabolism av fett, kolhydrater proteiner, samt gener som styr omvandlingen av fett till energi som svar på fysisk aktivitet.

Testet är det enda i sitt slag i världen och är kliniskt bevisat att det fungerar. Som svar får du en ingående personlig testrapport och resultatguide på 24 sidor både online och tryckt hem i din brevlåda. Där kan du läsa om den mest effektiva kosten och motionsformen för just dig. I kostnaden för testet ingår även en månads medlemskap i programmet vikthantering.se som är en medlemssajt för dem som tagit vikthanteringstestet.

Nyttja ditt friskvårdsbidrag
Efter den månaden kommer du ha lärt dig hur din kropp fungerar samt hur du ska äta och träna för att gå ner i vikt. Vill du kan du sedan förlänga medlemskapet för att fortsätta följa upp dina resultat. På grund av sina tillförlitliga resultat är Genetic Codes analys och viktminskningsmetod den enda som blivit godkänd av Skatteverket för friskvårdsbidrag.

Läs mer här.

Text: Anna Adolfsson

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras