Så får du optimal träning

Så får du optimal träning

Hur får du optimal träning? Den absolut bästa träningen, alla kategorier? Här ger PT Lisa sitt svar på frågan hon ofta får.

Som PT får jag ofta frågan om vilken träning som är optimal, hur man uppnår maximal effekt, vilken träningsform som är bäst, och så vidare. Svaren på detta är förstås oerhört individuella då de fullständigt beror på mål, utgångsläge, syfte. I vilket fall vill jag försöka flytta fokus från “optimal träning, maximal, bäst” till den träning som du verkligen TYCKER OM! Träningen som ger dig glädje, som trots smått ångest inför passet får dig att längta efter nästa tillfälle. Träningen som ger så mycket mer energi än vad den tar.

För visst kan man slaviskt följa ett upplägg, tänka ”No Pain No Gain” och få jättefina resultat. Men frågan är om det är värt det om du inte tycker att själva arbetet är roligt? Att flera timmar i veckan ägna dig åt något som du drar dig inför och egentligen helst vill slippa är i min uppfattning inte särskilt hälsosamt, och ingiver än mindre glädje.

Vidare menar jag självklart inte att varje pass ska vara en dans på rosor, givetvis kan träningen vara jobbig. Jag tycker fortfarande att planering är en viktig del av framgång och progression. Det jag vill betona är ändå att planeringen ska vara något du ser fram emot och som känns lockande. För enligt min erfarenhet betyder resultaten inte särskilt mycket om inte resan dit är lustfylld, utan det infinner sig snarare en känsla av ”jaha, nu då?” när du nått ditt mål.

Oavsett vad du vill uppnå med din träning så är resan dit en väldigt stor del av målet, så kasta bort “optimalt, maximalt, bäst” och njut istället. Känn efter om din träning känns rolig och se över hur du kan göra din plan mer lockande. Så att du med skräckblandad förtjusning faktiskt längtar till nästa pass.

/Lisa Johansson, personlig tränare och bloggare som du kan följa här på SportHälsa.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras