Att köra rehab för axlarna är sällan kul, då är det bättre att ligga steget före skadan. Här visar vi dig 6 övningar som funkar både i förebyggande syfte och om skadan redan är skedd.
Det absolut bästa tipset för att må bra, nå framgång och slippa köra rehab för axlarna är att du håller dig skadefri – där tillräcklig återhämtning och prehabövningar kan hjälpa. Skador både begränsar livet och kan vara trist att behöva backa, nöta rehabövningar och börja om med träningen.
Många gånger handlar axelproblem om förslitningsskador som uppkommer under längre tid på grund av överbelastning, oftast i kombination med dålig hållning och dålig muskelfunktion. Därför är det så bra att få in en rutin med övningar som stärker de små, inre musklerna. Att stabilisera kring den rörliga axelleden med utåt- och inåtrotationer, samt stärka axelns baksida. Här visar vi dig några rekommenderade övningar.
Rehab för axlarna – 6 övningar
- Hantelrotation bakåt
- Omvända flyes
- Liggande axelrotation med stöd
- Utåtrotation i dragmaskin eller med gummiband
- Bakåtrotation i dragmaskin eller med gummiband
- Axeldrag bakåt med rep eller med gummiband
Teknik och tips:
- Välj lätta vikter alt. gummiband. Axeln är uppbyggd av små muskler och risken med för tunga vikter är att andra, starkare muskelgrupper tar över.
- Starta alla övningar med att spänna bålen, sänka och komma bak med axlarna.
- Välj ut 1-2 övningar att köra 1-2 gånger i veckan, förslagsvis i samband med annan träning och 2-3 x 15 repetitioner.
- Vid rehab kan du köra oftare, ca varannan dag, för att snabbare få tillbaka styrkan i de stabiliserande små musklerna.
- Jobba gärna excentriskt, ex. ta hjälp med ena armen på vägen ut vid en utåtrotation och bromsa (utan hjälp) på vägen in.
Lycka till med din träning!
Bra sammanfattat och toppen med enkel förklarande video till! Viktigt att vara rädd om sina axlar, lätt att köra för hård på de stora muskelgrupperna utan att först ha ”grundat” ordentligt med basövningarna för de mindre, små musklerna 😃
Roligt att du gillar det Thomas. Håller med om att det är viktigt med små, stabiliserande muskler. Lycka till med din träning! 🙂
Det är det verkligen. Lätt att glömma bort! 🙂