Stillasittande, idrottsskador och snedbelastningar är vanliga orsaker till olika ryggbesvär, men var hittar du bästa hjälpen? Är det en kiropraktor du ska vända dig till eller naprapat om du har ont i ryggen? Vad är skillnaden? Och kan du göra något åt problemen själv? Svaren hittar du här.
Dagens digitala samhälle är fantastiskt på många sätt, precis som idrott och annat i vardagslivet, men kan också ge oss ont i ryggen om vi inte tar hand om kroppen och hittar en bra balans. Tillsammans med knän och axlar är just nacken och ryggen extra utsatt på grund av sin funktion. Kroppens stöttepelare av rörliga kotor och diskar som belastas i näst intill allt du gör. Och oavsett typ av ryggbesvär ger det ofta en kraftigt försämrad livskvalitet, så hur hittar du hjälp?
Vi har pratat med David Söderström, Leg. Naprapat och VD, samt Johanna Holster, Leg. Kiropraktor på Hela Kroppen AB. På kliniken, centralt belägen på Drottninggatan 114 i Stockholm samt andra ställen (se nedan), erbjuder de bred kompetens för att hjälpa människor med olika besvär – inte sällan dem med ont i ryggen.
”Med högsta engagemang, professionalism och tillgänglighet erbjuder vi behandling, rehabilitering och förebyggande insatser för att öka många människors livskvalitet”
Bästa hjälpen om du har ont i ryggen – kiropraktor eller naprapat?
Naprapat och kiropraktor är yrken som skapades redan runt slutet av 1800-talet. Namnet naprapati kommer från tjeckiska napravit (korrigera) och latinska patos (lidande) – ”korrigera orsak till lidande”, medan kiropraktik kommer från chiro (med händerna) och practic (att göra) – ”att göra (behandla) med händerna”. Men vad innebär det i praktiken?
Vad gör en naprapat och vilka är fördelarna med att anlita en?
Första naprapaten var en kiropraktor som utvecklade behandlingstekniker för kroppens mjukdelar istället för att endast fokusera på skelettet och dess leder. Exempelvis musklerna som drar kotorna, men idag behandlar en naprapat och kiropraktor på liknande sätt. Vi har en betydligt större ”snickarlåda” än förr, berättar David Söderström, Leg. Naprapat och VD på Hela Kroppen AB. Naprapaten kan både ”knäcka”, dvs få upp rörligheten i kotornas leder, massera musklerna, stretcha, trycka och komplettera med olika behandlingsformer som akupunktur och stötvåg. Dessutom bakar vi in rehabiliteringsträning för ett långvarigt resultat.
Grundstommen är att försöka återskapa funktion genom att få upp rörlighet i lederna, mjuka upp muskulaturen och därmed även få ner smärtan. Fördelen är att en naprapat idag har många redskap att ta till för att du ska få bästa hjälp.
Vad gör en kiropraktor och vilka är fördelarna med att anlita en?
Grunden för en kiropraktor är ledkorrigering för att återskapa funktion och få ner smärta, men precis som David redan berättat jobbar många naprapater och kiropraktorer på liknande sätt med en stor verktygslåda, säger Johanna Holster, Leg. Kiropraktor. Våra utbildningar innehåller samma ämnen, så båda yrkesgrupper kan hjälpa en kund med de behandlingsmetoder som behövs. Ser vi till hela landet och olika åldersgrupper kan det däremot finnas viss skillnad, att naprapater håller sig mer till att behandla kroppens mjukdelar medan kiropraktorerna jobbar lite mer med ledjusteringar.
Hur kan en naprapat hjälpa mig som har ont i ryggen jämför med en kiropraktor?
Kanske tråkigt svar, men det är väldigt likvärdigt, menar David. Skillnaden är mer val av behandlingsmetod beroende på kunden, men viss skillnad kan finnas om du går till en äldre kiropraktor som knäcker- och lirkar mer med kotorna, medan en äldre naprapat i regel även trycker och stretchar musklerna, förklarar han vidare. I de flesta fall är ändå behandling relativt snarlik.
Om jag är osäker – finns det någon att föredra?
Mycket handlar om vad du som kund önskar för behandlingsform, förtroende till- och expertis hos den terapeut du möter. Vissa jobbar mer med kroppens mjukdelar och andra ledkorrigering, men du kan vara med och bestämma, säger Johanna. Känner du t.ex. att din rygg har en låsning kanske du föredrar en kiropraktor som knäcker och tvärtom? Kunden är bossen i rummet och med kommunikation kan terapeuten föreslå behandling, sen kanske man får mötas på mitten för bästa effekt. En dialog är jätteviktig.
Hur många behandlingar krävs?
Akuta besvär kan kräva färre behandlingar än problem någon dragits med länge. Då har klienten ofta byggt på med spänningar och kompenserat med ett ogynnsamt rörelsemönster. Lita på kroppens förmåga att läka olika problem själv, vilket den oftast gör på 4-5 dagar, förtydligar David. Oro kan förvärra saken, men låt det inte gå för lång tid innan du söker hjälp om det inte går över.
Var hittar jag bäst hjälp?
Fördelen på Hela Kroppen är att du hittar så många yrkeskategorier på samma plats – naprapater och kiropraktorer, men även fysioterapeuter, arbetsterapeuter, dietister och sjukgymnaster. Så dels kan vi bolla över klienter till bästa specialisthjälp, men även jobba sida vid sida. Det handlar mindre om yrkestitel och mer om särspecialiteter terapeuten har utifrån klientens önskemål, avslutar David Söderström, Leg. Naprapat och VD på Hela Kroppen AB
Är det något jag kan göra själv?
Ja, här hittar du fyra effektiva övningar mot ryggbesvär, men även inför livet över lag.
Fyra bra övningar om du har ont i ryggen
1. Utfallsteg med kettlebell (alt. hantel )
Tränar: bål, ben och axelstabillitet.
Gör så här: Stå höftbrett isär med benen, håll KB i axelhöjd. Håll en anspänd bål. Ta ett utfallsteg fram, pressa ifrån det främre benet för att återgå till startposition.
Tänk på: Bålaktivering och låt inte knät falla inåt under utfallsteget. Genom att variera steglängden på utfallsteget varieras belastningen. Kortare steg ger mer fokus på framsida lår, längre steg mer för sätesmuskulatur.
2. Planka mot vägg (mer utmanande tung plankövning)
Tränar: armar, axlar, bålstabilitet.
Gör så här: Stå i en hög planka med axlar ovanför händerna och dra in skuldrorna mot ryggen. Pressa aktivt ner handflatorna mot golvet och fotsulorna mot väggen. Håll fötterna höftbrett isär, neutral rygg och känn buktrycket. För knäet in mot magen.
Tänk på: Bålakrivering i hela utförandet. Tappar du det – avbröt eller förenkla genom att flytta fötterna högre upp mot väggen.
3. Marklyft med gummiband (Banded hip hinge)
Tränar: rygg, sätet och muskler runt höften.
Gör så här: Fäst gummiband runt ett stadigt objekt och trä det runt höften. Gå fram tills bandet är spänt och luta dig framåt. Håll lätt böjning av knäna och god rygghållning. Böj dig fram genom att ta ut all rörlighet i höften. Res dig upp med fokus på stabil bål.
Tänk på: Pressa fram höften i slutläget genom att spänna sätesmusklerna, men utan att öka svanken .
4. Y-drag
Tränar: rygg och axlar.
Gör så här: Fäst gummibandet långt ner och ta tag i bandet med båda händerna framför höften. Lyft armarna utåt och uppåt så att kroppen bildar ett ”Y”. Håll nere axlarna i slutpositionen och stanna där några sekunder innan du sänker armarna långsamt tillbaka.
Historien bakom Hela kroppen
Adolf Fredriks Fysiocenter – ”ryggkliniken” startades 1995 av fyra naprapater och har sedan dess utvecklats hela tiden. Då deras kliniker nu täcker in Stockholm och deras många specialistkompetenser täcker in hela kroppen blev det 2022 självklart för dem att byta namn.
”Mesta möjliga livskvalitet”
Hela kroppens vision är att skapa ”mesta möjliga livskvalitet”. För dig, ditt företag och för samhället i stort. Fokus ligger på fantastiska möten, bred kompetens och gemensamt fokus på resultat. På Hela kroppens fyra kliniker hittar du naprapater, sjukgymnaster, specialiserade fysioterapeuter, dietister, kiropraktorer, arbetsterapeuter personliga tränare och massörer. Sedan starten 1995 har verksamheten utfört över 600 000 behandlingar, rehabiliteringstillfällen och förebyggande insatser. Tjänsterna utförs på klinikerna, på din arbetsplats, i ditt hem och digitalt. Hela kroppens kunder består av Region Stockholm, försäkringsbolag, företag och privatpersoner.
Varmt välkommen du med! Läs mer på helakroppen.se och här hittar du din närmaste mottagning i Stockholm:
- CITY – Kungsgatan 24
- NORRMALM – Drottninggatan 114
- SÖDERMALM – kapellgränd 13
- JÄRFÄLLA – Järfällavägen 106