Granola är en av de senaste frukosttrenderna och förpackningarna säljer som smör i butikerna. Men se upp, ofta innehåller färdig granola en hel del tillsatt socker. Kostexperten Yvonne Lundgren tipsar om ett enkelt, gott och nyttigt recept på granola müsli – helt utan tillsatt socker.
Recept: Granola müsli
Ingredienser:
6 dl fiberhavregryn
1 dl linfrön
1 dl hackade nötter (t.ex. hasselnötter och mandlar)
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
1 msk kardemumma
2 tsk mald ingefära
1,5 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 msk honung
3 msk rapsolja
2,5 dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda gryner, frön och nötter i en skål.
- Tillsätt kanel, kardemumma och mald ingefära med de torra ingredienserna.
- Blanda vatten, honung, olja och vaniljpulver i en skål.
- Slå vätskan över grynblandningen och rör ihop.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt med kanter och fördela blandningen på plåten.
- Torka i ugnen ca 45-50 minuter. Rör om blandningen var 10:de minut för att få en fin gyllene färg. Låt svalna.
Tillsätta olika torkade frukter som t.ex dadlar, osvavlade aprikoser, russin, gojibär, torkade blåbär, olika nötter eller färska bär. Ta det som du tycker är gott och välj gärna ekologiskt och KRAV- märkt så mycket som möjligt så blir det nyttigare. Granola müsli passar perfekt att strö över yoghurt och kvarg.
Yvonne Lundgren är kostrådgivare och driver företaget Kropp och Kost. Fler recept och tips på nyttig mat hittar du i Yvonnes blogg här.