För ett sött och syrligt mellanmål i en magisk smakkombination – prova Birgittas Raw mangobollar av enbart 5 naturligt goda ingredienser.
Höj din energi och stilla suget med sötsyrliga Raw mangobollar från Birgitta Höglunds nyalanserade kokboken “Baka med frukt och grönt”. Snabba att göra och perfekta att ta med dig på språng inför träningen.
Raw mangobollar
Ingredienser, ca 25 st:
- 50 g torkad mango
- 4 torkade aprikoser
- 2 dl rumstempererat kokossmör
- 2 msk pressad citron eller lime
- 1 dl rostade, hackade hasselnötter
Gör så här:
- Häll kokande vatten över mangon och aprikoserna, låt stå i en halvtimme. Låt rinna av och skär frukten i mindre bitar.
- Mixa aprikoser tillsammans med kokossmör och citronsaft till en slät smet. Ställ in bunken i kylen i en timme.
- Rulla små bollar med fuktade händer och doppa bollarna i en liten skål med hackade nötter. Tryck till så det fastnar runtom och lägg på ett fat.
- Kyl bollarna och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips: Istället för kokossmör kan du använda vanligt smör, kokosolja eller mandelsmör. Tål du inte nötter så kan du istället rulla bollarna i kokosflingor. Och för att göra dem ännu godare och mer färggranna kan du rulla bollarna i hallonpulver eller något annat bärpulver.
Raw mangobollar
Ingredienser
- 50 g torkad mango
- 4 st torkade aprikoser
- 2 dl kokossmör rumstempererat
- 2 msk pressad citron eller lime
- 1 dl rostade hasselnötter hackade
Instruktioner
- Häll kokande vatten över mangon och aprikoserna, låt stå i en halvtimme. Låt rinna av och skär frukten i mindre bitar.
- Mixa aprikoser tillsammans med kokossmör och citronsaft till en slät smet. Ställ in bunken i kylen i en timme.
- Rulla små bollar med fuktade händer och doppa bollarna i en liten skål med hackade nötter. Tryck till så det fastnar runtom och lägg på ett fat.
- Kyl bollarna och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Om Birgitta Höglund
Birgitta Höglund är författare till flera populära kokböcker och driver sedan 12 år tillbaka matbloggen Birgitta Höglunds mat. Birgitta har tidigare 18 års erfarenhet som kock, kallskänka och köksmästare på välrenommerade restauranger. Intresset att ta vara på våra nordiska råvaror har alltid varit stort, med fokus på lokalt och närproducerat.
Baka med frukt och grönt är Birgitta Höglunds sjunde kokbok, varav tre givits ut i USA, en i Norge och en i Finland. Kokboken vänder sig till alla som vill baka med naturliga smaker från frukt, bär och grönsaker. Alla recept är bakade utan socker och de är även glutenfria.