Fröknäcke med nässlor och parmesan

fröknäcke med nässlor

Förhöj näring och smak genom att baka ditt fröknäcke med nässlor och parmesan nästa gång. Här hittar du receptet ur ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” – Birgitta Höglunds sjätte kokbok, med syfte att lyfta det naturliga läkandet från naturen.

Natur, hållbar hälsa och att pyssla på i hemmet – som att baka fröknäcke med nässlor – ligger verkligen i tiden. Detta har matbloggaren-, kocken- och kokboksförfattaren Birgitta Höglund uppmärksammat. Intresset ökar kring naturen som en läkande kraft för både fysiska och psykiska besvär, varför hennes nyutkomna kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” är mer aktuell än någonsin. I boken inleder Birgitta Höglund med att berätta hur hon själv fått ett friskare liv och återhämtat sig från en ryggskada, fibromyalgi, migrän, magbesvär och övervikt. Detta till stor del med hjälp av naturligt hälsosam mat och träning. 

Birgitta Höglund, foto Lennart Collin.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” är Birgitta Höglunds sjätte bok, helt vegetarisk, socker- och glutenfri – därmed passande för alla, oavsett kostinriktning. Du får recept för 70 läckra smårätter, fyllda näring och nya smakupplevelser. Här ett gott exempel i form av fröknäcke med nässlor och parmesan.

fröknäcke med nässlor
Foto: Birgitta Höglund, från hemtrakterna i Jämtland.

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Ingredienser, ca 18 bitar:

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ dl mandelmjöl
  • ½ dl skalade hampafrön
  • ½ dl nyponskalsmjöl
  • 1 ½ msk fiberhusk
  • Ca ½ tsk salt
  • 2 ½ dl hett vatten
  • 25 g smör
  • 3 äggvitor (1 dl)

Att strö över knäcket:

  • 2 msk torkade, smulade nässlor
  • 1 dl finriven parmesan
  • Ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 ̊. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.
  3. Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.
  4. Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.
  5. Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke. Sänk värmen till 50 ̊ och torka i 1–2 timmar.
  7. Ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna. Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet. Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.
  8. Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det. Låt det annars stå inne en stund till. När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten.
  9. Förvara ditt fröknäcke med nässlor i en lufttät burk i rumstemperatur.

Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna. För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.

Skriv ut recept
Fröknäcke med nässlor och parmesan
fröknäcke med nässlor
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Portioner
fröknäcke med nässlor
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 150 ̊. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.
  3. Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.
  4. Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.
  5. Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke. Sänk värmen till 50 ̊ och torka i 1–2 timmar.
  7. Ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna. Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet. Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.
  8. Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det. Låt det annars stå inne en stund till. När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten.
  9. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.

Fler goda och läkande recept hittar du i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som just nu går att köpa för 170 kr med Bokus hälsokampanj.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.