PWO – stor guide med allt du behöver veta

PWO är ett av de mest populära tillskotten, men vad är fördelarna och vilka bör använda det? Det får du veta här.

Marknaden för PWO-produkter har fullkomligt exploderat den senaste tiden. Numera är det lika vanligt att någon sippar på en PWO-produkt på gymmet som en vattenflaska. Men det kan också vara förvirrande – varför är det så populärt, vad är egentligen syftet, borde du använda det och i så fall vilken? Ni kommer sluta undra efter att ha läst den här artikeln, där vi ger er svaren på allt det och mycket mer.

Vad är PWO?

Bokstäverna PWO står för Pre WorkOut och syftar helt enkelt på produkter du intar innan du tränar för att kunna prestera bättre och få ut mer av ditt pass. Den kommer vanligtvis i form av pulver som du blandar med vatten, men det finns också färdigblandade varianter. De exakta ingredienserna varierar från produkt till produkt, men några av de absolut vanligaste du hittar i dem är följande:

1. Koffein

Den absoluta majoriteten av PWO-produkterna innehåller just koffein, och vanligtvis är det den som kommer ge stört effekt effekt. För precis som när du dricker kaffe eller energidryck kommer koffeinet du får i dig ha ett uppiggande effekt. Det kan innebära att du orkar göra fler repetitioner, eller till och med orkar ta dig till gymmet när du kommer hem från jobbet och inte känner särskilt träningspepp.

2. Kreatin

Det här är ett ämne som du hittar i många PWO-produkter – och det beror på att det verkligen fungerar. Det finns gott om forskning som visar att kreatin hjälper dig att bygga muskler och prestera bättre. För att få full effekt av kreatin bör du dock inta det dagligen, och det spelar egentligen ingen roll om du gör det i samband med träning eller när som helst under dagen. Därför är det en bra idé att köpa kreatintillskott som du använder även under vilodagarna.

3. Beta-alanin

Känner du att det börjar klia i kroppen när du har fått i dig din PWO? Det är troligtvis inte ett tecken på att du är allergisk mot det, utan att produkten innehåller aminosyran beta-alanin. Anledningen till att det är en populär ingrediens är att den ökar nivåerna av karnosin i kroppen, vilket kan hjälpa dig att göra några extra repetitioner och lyfta tyngre. Många känner sig också extra taggade av stickningarna som du kommer känna.

4. Citrullin Malat

Citrulin Malat ökar halterna av kväveoxid i kroppen. Resultatet? Du kommer uppleva en större ”pump” i musklerna du tränar. Det betyder inte bara att du förmodligen kommer se dina muskler ännu tydligare i spegeln – vilket i sig kan ge extra motivation – utan också att du känner att du får bättre kontakt med dem. Studier har också visar att det kan förbättra prestationsförmågan.

5. BCAA eller EAA

Protein är ett näringsämne som är nödvändigt för många av kroppens funktion – inte minst att bygga muskler. Protein är i sig uppbyggt av olika aminosyror, och dessa ingår ofta i PWO-produkter. Antingen kommer du troligtvis hitta BCAA på innehållsförkortningen, som är tre av de viktigaste aminosyrorna för dig som tränar, eller EAA som innefattar alla essentiella aminosyror. Med essentiell menas att kroppen inte kan tillverka den på egen hand, utan måste tillföras utifrån. Är du inte sugen på att dra i dig en burk tonfisk i omklädningsrummet innan passet är det med andra ord ett betydligt smidigare alternativ.

Olika PWO-produkter

Det finns idag ett otroligt stort utbud av PWO-produkter, och både formen, funktionen och ingredienserna kan variera stort. Vi har testat och utvärderat några av de bästa Pre Workout-tillskotten.

Pulver som du blandar med vatten:

Unchained PWO

Tillverkarna kallar själva den här produkten för en PWO för de erfarna, just eftersom det innehåller ovanligt höga mängder av bland annat ingredienserna vi nämnde ovan, och en hel del fler. Det som gör att den verkligen sticker ut är något som de kallar ”popping candy-bitar” – dessa poppar när de kommer i kontakt med vatten och ger extra mycket energi.

Du hittar produkten här, 525 g för 399 kr


Chained Nutrition Off The Hook

Sugen på ”marknadens godaste hardcore-PWO”? Enligt tillverkarna är det här tillskottet för dig. Det är gjort av samma företag som tillveerkar produkten ovan, och även den här innehåller höga doser av de aktiva ingredienserna. Därför är den enligt beskrivningen ”inte en PWO för den oinvigde”. Den finns i massvis av goda smaker, som Sour Apple, Sick Citrus och många fler. Precis som med de flesta Pre Workout-produkterna ska du blanda den med vatten och dricka.

Du hittar produkten här, 525 g för 349 kr


Star Nutrition Supreme PWO

Även den här PWO-produkten kommer i pulverform och blandas med vatten. Förutom ingredienserna jag nämnde ovan innehåller den också rosenrotsextrakt och rödbetsextrakt, som också ska ha positiva effekter för uthålligheten. Till skillnad från produkterna jag har nämnt ovan är det här ett bättre alternativ för dig som inte har använt PWO innan eftersom den enligt tillverkarna innehåller beprövade ingredienser i rätt mängd – inte mer och inte mindre.

Du hittar produkten här, 250 g för 249 kr


XLNT Sports PWO

Vill du få energi till passet och samtidigt dricka något riktigt gott? Då är det här tillskottet för dig. Den är fullproppad av framför allt ingredienserna som vi listade ovan, men även rödbetspulver som kan bidra till en ökad uthållighet. Den finns i smakerna Bubble Fizz och Sour Watermelon, och även om den är sockerfri smakar den godis.

Du hittar produkten här, 360 g för 299 kr


Thors Hammer PWO

Som du kanske hör på namnet så ska det här Pre Workout-tillskottet ta fram din inre viking. Med anda ord: syftet är att du ska tagga till ordentligt och kunna pressa dig till max vid varje pass. Tillverkarna själva uppmärksammar att det inte är något för nybörjare då innehållet är mer anpassat efter den erfarne PWO-användaren. Då är det bättre att börja med exempelvis de två vi nämnde innan.

Du hittar produkten här, 500 g för 399 kr


Jacked 2.0

En ny och förbättrad version av en av de populäraste PWO-produkten. Den här Pre Workout-produkten passar både nya och erfarna användare eftersom du lätt kan anpassa doseringen efter just ditt behov. Till exempel kan du själv välja om du vill få i dig 100 eller 400 mg från tillskottet. Smaken? Härligt läskande Lemon Ice Tea.

Du hittar produkten här, 300 g för 349 kr


Färdigblandade:

Viking Brutal Shot

Vill du få i dig din Pre Workout på ett så smidigt sätt som möjligt? Då är den här produkten en bra alternativ. Det är nämligen en shot som du ska svepa ungefär en halvtimme innan passet. Ett snabbt och enkelt sätt att få i sig en stor mängd prestationshöjande ämnen.

Du hittar produkten här, 100 ml för 20 kr


Viking Power PWO

Om du gillar energidryck kommer du definitivt tycka om den här. Även om det både smakar och ser ut som det menar tillverkarna att den inte kan jämföras med en vanlig energidryck. Medan de mer traditionella energidryckerna vanligtvis främst innehåller koffein så är den här också fullproppad med citrullin mallat och beta-alanin. Perfekt när du är sugen på en läskande energidryck, men vill få mer effekt.

Du hittar produkten här, 24 burkar á 330 ml för 299 kr* (just nu, ord. pris 600 kr)


Star Nutrition PWO Shot

Även den här produkten är perfekt för dig som vill prestera bättre och få mer fokus under passet på ett så smidigt sätt som vanligt. Du kan välja mellan smakerna Lemon Lime och Tropical, och på köpet får du dessutom i dig en hel del vitaminer.

Du hittar produkten här, 60 ml för 20 kr 


Off The Hook PWO-Shot

Tidigare skrev vi om tillskottet ”Chained Nutrition Off The Hook”. Det här är ett perfekt alternativ för dig som vill få samma fördelar men föredrar en färdigblandad PWO som du lätt kan svepa på vägen till gymmet eller på jobbet. Den ger snabbt en rejäl kick som kommer göra dig mer taggad på att ta dig till gymmet och ta i ordentligt.

Du hittar produkten här, 24 st a´ 60 ml för *359 kr (just nu, ord. pris 480 kr)


Behöver du PWO?

Så kommer vi till den slutgiltiga frågan – bör du själv använda ett Pre Workout-tillskott? Det beror till stor del på dina mål och din inställning till träning. Tränar du bara för hälsans skull och inte har något behov av att alltid prestera till max är det sällan nödvändigt. Detsamma gäller om du känner att du redan är så motiverad inför träningspassen att du inte känner ett behov av att tagga till lite extra.

”Visst blir jag piggare! Och har lyft tyngre än vanligt när jag druckit PWO, även om det såklart är mycket annat som också påverkar det.”

/Mats Garb

Tränar du sent och går och lägger dig direkt efteråt bör du undvika dem, speciellt de som innehåller riktigt höga doser koffein. Det kan resultera i att du får svårt att sova, vilket blir kontraproduktivt eftersom nattsömnen i sig är viktig för muskeluppbyggnaden.

Slutligen kan det vara bra att veta att en stor del effekten i många fall är placebo – med andra ord så kan du träna hårdare för att du förväntar dig att din PWO ska hjälpa dig att göra det. Även om ingredienserna i teorin kan hjälpa dig att prestera så handlar det vanligtvis bara om några enstaka procent. Har du ont om pengar är det alltså inget du måste köpa för att få resultat.

”Jag känner verkligen effekt! Dels hur det liksom sticker i huden och att jag blir varmare än vanligt. Och under träningen orkar jag mer, som en extra växel”

/Anna Lissjanis

Slutsats? Pre WorkOut-produkter kan absolut ge dig en extra energi och ökad prestation, men som mycket annat är ”ibland men inte alltid” en bra riktlinje. All lycka till med din träning!

Vill du fylla på med energi utan något tillskott? Här ger vi tips på hur du behåller träningsmotivationen och energin under hösten.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.