Håll uppe energin och bli pigg i höst

Har du lätt att tappa ork och energi i takt med att mörkret faller? I så fall är du inte ensam. Många svenskar känner sig nedstämda under hösten, men det går att motverka. Här kommer 7 stycken knep för en härligare höst!

Håll uppe energin och bli pigg i höst

1. Motion är medicin

Ignorera rösten som säger att du inte orkar träna. Studier visar att motion är lika effektivt mot depression som läkemedel och terapi. Hösten är alltså ett perfekt tillfälle att hålla igång träningen. Ha tålamod och ge inte upp, träning ger ro för både kropp och knopp.

2. Förbered din garderob

Införskaffa dig varma och snygga kläder så blir det både skönare och roligare att ta sig till gymmet eller ut på vinterpromenader. Eller kanske rent av en löptur? De där nya snygga tajtsen eller shortsen kan göra underverk för träningsmotivaitionen. 

3. Skratta och ha roligt

Gör det du mår bra av och omge dig av människor som inspirerar och gör dig glad. Var delaktig i dina vänners intressen och hitta på småsaker tillsammans. Gräver pojkvännen ner sig i sport, engelsk ligafotboll eller olika odds på matcher? Kanske blir det lite roligare om du faktiskt är delaktig och i alla fall låtsas att du förstår?

4. Sov ordentligt

Sömn är den viktigaste källan till återhämtning. Det är när vi sover kroppen slappnar av och hjärnan bearbetar dagens händelser. Se därför till att du får sova ordentligt. Har du svårt att somna kan du testa att undvika tv-tittande eller surfande på mobil eller dator två timmar innan du går och lägger dig. Förbered i stället kroppen att varva ner genom exempelvis några yogaövningar.

5. Stressa ner

Är du stressad riskerar du att förvärra nedstämdheten. Planera dina uppgifter och våga säg nej till saker som du egentligen inte hinner med. Vi måste inte alltid göra allting, du duger bra ändå!

6. Ät näringsrik mat

Slarva inte med kosten och se till att få i dig ordentlig mat som ger dig ny energi. Boosta kroppen med vitaminer och undvik för mycket socker för att hålla ditt blodsocker jämnt. Brist på D-Vitamin kan också vara en faktor till ökad trött- och nedstämdhet. Många svenskar lider av D-vitaminbrist under de mörkare årstiderna eftersom vi framförallt får i oss vitaminet genom solen. Även fet fisk som lax, sill och makrill samt ägg och kött innehåller D-vitamin. För den som vill finns dessutom flera kosttillskott på marknaden, fråga i din hälsokostbutik för mer tips och råd.

7. Våga be om hjälp

Har du varit nedstämd i minst två veckor, känner dig orkeslös och att glädjen är till livet är borta kan du ha drabbats av en depression. Var då inte rädd för att be om hjälp.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.