PT:n och boxaren: ”Varför blir killar förvånade när tjejer lyfter tungt?”

PT:n och boxaren: "Varför blir killar förvånade när tjejer lyfter tungt?"

PT:n och boxaren Gianna Troyse har noterat att det ligger kvar förlegade fördomar om att tjejer inte kan lyfta tungt. Och att det ibland kommer märkliga kommentarer om man väl gör det…

Här nedan är hennes blogginlägg, och här är hennes och sambons blogg.

En fundering jag har är var alla förutfattade meningar om att tjejer är svaga på gymmet kommer ifrån! Jag blir så irriterad av att bli ifrågasatt av framförallt killar att jag skulle vara svag bara för att jag är tjej! Vad är det med det egentligen, det är ett irritationsmoment och jag vet inte vad jag ska tro ibland! 

Jag och Milomir tränar ofta tillsammans och när vi kör så utmanar han mig och om jag säger att jag ska göra 100 situp så säger han att jag ska köra 101 situp för att jag klarar av det. Det är motivation för mig. Även på den klubb jag tränar MMA Ftiness och Nova MMA peppar de killar och tjejer att jobba lika hårt men efter sina egna förutsättningar. 

Här om dagen var jag däremot på gymmet själv och tränade och efter att jag kört mitt set situp på 100 st med 10 kg viktskiva på bröstkorgen kommer det fram en snubbe som säger ”vad duktig du är, det är ju jättejobbigt, du är stark” ! Vad är det för en kommentar…och vad vill man säga med det? Jag tänker ju då direkt att han trodde inte att jag skulle klara av att det och varför tar man sig då friheten att uttrycka sig så att jag skulle känna mig underminerad och svagare än vad jag är. Jag vet ju att jag klarar av att göra det eftersom jag gör det flera gånger i veckan så det är ju inte så att jag utmanar mig till mitt yttersta, och jag blev ju inte mer motiverad av den meningen! 

Tjejer kanske lyfter lättare vikter generellt än killar och om man skulle gämföra tex mig och Milomir rakt av så brukar jag alltid träna ungefär med halva hans vikter, om han kör bicepscurls på 20 kilo kör jag på ca 12 kilo. Men tjejer och killar har olika förutsättningar eftersom vi är olika men det är ju inget konstigt med det. Om vi utgår ifrån vad jag har för förutsättningar och vad Milomir har för förutsättningar så kan vi träna väldigt olika. Det är ingen nyhet att det finns vissa tydliga skillnader mellan oss rent fysiologiskt som kommer att påverka träningen. Vi kvinnor har lika många muskelfibrer som män med kvinnor har generellt mer muskelfribrer typ-1 som är mer syrekrävande och uthålliga än killars men killar har mer muskelfibrer typ-2 vilket gör att de har större och starkare muskler. Detta gör ju så att killar kan lyfta betydligt tyngre vikter än tjejer men tjejer kan däremot kan arbeta längre med en lätare vikt innan mjölksyran  i muskeln kommer.

Vi är ju olika men vi kan trotts det träna utefter vår egna förmåga. Så länge vi själva tycker vi gör ett bra jobb kan vi vara stolta över vår insatts. Vi får peppa oss själva och säga att vi grymma som tränar och gör det vi kan och vi ifrågasätter de som ifrågasätter oss!

 

Nu kör vi vidare och spränger några fler fördomar! 


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.