PT-tipset: Foamrolla mera!

PT-tipset: Foamrolla mera!

Enorm träningsvärk i ryggen underlättas av en stund med foam rollern för att lossa på muskelknutar och öka blodcirkulationen. Jätteskönt förstås – så här gör du med den.

Foam roller sägs att vara en typ av ”själv-massage” som stretchar dina muskler och senor, löser upp ärrvävnader och släpper på muskelspänningar. Det funderar bra att rulla över en så kallad ”triggerpunkt” för att massera muskeln och man kan lägga ett lätt tryck på den för att den ska släppa.

Man kan även kalla foam rolling för en typ av ”SMR – Self Myofascial Release” och det är många individer som har börjat använda den och framförallt inom idrott och rehabilitering, men även hos den stora massan av vardagsmotionärer. Foam rolling har även visat sig användas för att öka rörligheten, det ger en djup vävnadmassage, mjukvävnadsterapi och kan även förebygga skador. 

Hur använda en foam roller? 

Det bästa är om du startar med att rulla försiktigt över ett kortare parti på kroppen som är ca 10 centimeter långt för att känna efter ”triggerpunkter”, du kommer känna att det ömmar där. Hittar du en triggerpunkt kan du stanna i den positionen coh trycka på triggerpunkten i cirka 30 sekunder till 1 minut tills du känner att det gör mindre ont.

Är du ovan med foam roller kan du få blåmärken efteråt, men ju mer man använder den desto mindre ont gör det 🙂 Det finns olika typer av foam rollers och den jag använder på bilden är för att lösa upp triggerpunkter, bredvid ligger en slät foam roller. Prova och använd båda och se vilken du gillar bäst!

Text: Gianna Troyse och Redaktionen.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.