PT-duons 6 tips för att maxa träningspasset

PT-duons 6 tips för att maxa träningspasset

Funderar du på varför dina träningspass kan kännas så olika från dag till dag? Din dagsform har en stor betydelse för hur du presterar under träningspasset. Här är några tips från Gianna Troyse och Milomir Stevanovic på vad du kan göra innan varje träningspass för att du ska få en maximal effekt och kvalité på träningspasset!


Foto av: Aleksandar Petrovic 

 

1. Hitta ditt fokus

Genom att slappna av en kort stund innan träningspasset får du en liten hjälp på traven till att hitta dit fokus som du behöver under passet. Alla människor har olika sorters stress i sina vardagliga liv som inte har med träningen att göra. Den stressen kan ge påfrestningar som kan störa kvalitén på träningspassen. Istället för att ta med alla dessa stressfaktorer (som kan komma från jobbet, familj eller annat) in i din träning, så prova med att slappna av en kort stund och släppa allt som pågår i huvudet. 

Så genom att ta en liten paus innan träningspasset, släpp alla tankar för att sedan fokusera 100% på ditt träningspass. Du kommer märka av att du får bättre kvalité och framförallt resultat av din träning när du faktiskt är där mentalt!

 

2. Ha ett syfte med ditt träningspass

Innan du börjar din träning så börja med att bestämma vad ditt syfte med träningen är. Det kan vara ett mål över tid eller för just det här passet du nu ska utföra. Är det ett träningspass där du vill bygga större muskler, vill du förbättra din kondition, vill du gå ner i vikt, vill du bli bättre på en specifik övning, vill du bli mer uthållig, vill du jobba på din teknik, vill du inte ge upp eller vill du bara bli starkare? Har du ett tydligt syfte med dina träningspass kommer du nå till mål mycket snabbare och mer effektivt eftersom du faktiskt jobbar mot rätt saker!

 

3. Optimering av din tid och din träning

Starta med att börja prioritera din träning! Tillåt inte dig själv att välja bort träningen helt, då är det bättre att du tränar en kortare tid med att du ändå tränar hårt under den tiden. En bra planering över veckan och ett balanserat träningsschema som även tillåter dig att träna kortare och längre pass är ett bra alternativ för att du ska ha möjligheten till att byta ut dina pass efter behov. Men tänk på att optimera din tid och att du verkligen gör det du ska när du väl tränar så du optimerar träningen med. På det här sättet får du samtidigt lära dig att göra en bra tidsplanering.

 

4. Drick vatten under dagen

Får du problem med huvudvärk under eller efter dina träningspass eller har du svårt att svettas? Det kan vara så att du är för snål med att dricka vatten! Om du startar ditt träningspass och inte har druckit tillräckligt med vatten kommer du inte kunna prestera lika bra under passet. Ju längre och hårdare träning desto viktigare är det att dricka vatten innan ett träningspass, det är även viktigt att dricka under och efter så klart! Men glöm inte att dricka innan under hela dagen! Har du tagit några koppar kaffe eller annat som är vätskedrivande under dagen är det ännu viktigare att förse kroppen med vatten. 


 

5. Fyll på med bra energi

Lika viktigt som en bil får sitt bränsle är det att din kropp får sitt. Ingen klarar av att köra på tom tank! Tänk på vad du äter under dagen så du får i dig rätt energi för vad du ska göra under ditt träningspass. Tränar du på morgonen, lunch eller kvällen? Planera ditt matintag efter vad du vill prestera på passet, se till att du får i dig rätt mängd energi och näringsämnen. Du kan hitta bra information om det HÄR. Tänk på att du aldrig skulle fylla upp en bensindriven motor med diesel för då kraschar den. Likaså gör du om du fyller upp dig med massa skräp under dagen! 

 

6. Starta med en neuromuskulär aktivering

 För att väcka kroppen till liv innan ditt pass så är det bra att du gör en kortare rutin av rörelser för att väcka en neuromuskulär aktivering av dina motoriska enheter. Det innebär att du, genom att tillexempel göra benböj utan vikter innan du startar med vikter, väcker kommunikationen mellan din hjärna och dina muskler som kommunicerar under aktivitet och detta har en positiv påverkan genom att du kan producera mer kraft i varje övning och i dina rörelser och ökar kvalitén på träningen under hela passet.  Det är många som glömmer bort att göra detta till en del av uppvärmningen med prova med att göra rörelserna du kommer ha under passet så kanske du med märker förbättringar i sin prestation. 


Lycka till i din träning och vi hoppas att det här små tipsen kan hjälpa dig att nå just dina mål! 

 

 

/ Milomir och Gianna, som bloggar HÄR.


Namn: Milomir Stevanovic & Gianna Troyse 
Ålder: Milomir är 27 år och Gianna är 32 år.
Motto: Din värsta fiende är du själv. 
Bakgrund: Tillsammans driver vi, Gianna och Milomir, bloggen Workout knockout. På bloggen kan du följa vår träning, ta del av träningspass, få tips och idéer och förhoppningsvis inspiration och motivation. Bloggen innehåller mycket om träning och kampsport, Milomir har en lång bakrund inom boxning och är idag proffsboxare och har sin bas i BK Rapid. Gianna är en ”allätare” och har tränat bland annat Taekwondo i 17 år och nu även Thaiboxning och är svensk mästare i Sanda (kung-fu.) Dessutom läggs mycket fokus på styrke- och intervallträning, rörelse- och smidighetsträning, och explosivitetsträning för att kunna bygga en kropp som är hållbar och funktionell för kampsportens utmaningar!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.