Minska ditt sötsug – 4 metoder

sötsug

Vi är alla olika och sötsug kan bero på en mängd saker. Här ger kostrådgivaren Camilla Jansson dig sina 4 bästa metoder som kanske kan hjälpa dig som vill minska sötsuget.

Hur blir du av med ett konstant sötsug? Enligt kostrådgivaren Camilla Jansson är det bästa att inte utesluta allt som är naturligt sött, utan snarare se till att ha fått tillräckligt med energi under dagen. Att utesluta allt socker och alla kolhydrater är sällan en lyckad strategi för gemene man. Frukträdsla och kolhydratshets skapar mest begränsningar i livet och kan även ge brister på viktiga näringsämnen.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan att bita i ett friskt äpple eller en söt dadel faktiskt. Smoothies efter träningen och den där underbara bananen i bilen efter jobbet på vägen hem, menar kostrådgivaren Camilla Jansson.

– Solmogna mangos och papayan som tillsammans med lite citronsaft ger en svalkande måltid i värmen på en utlandstripp. Det är alldeles för mycket njutning (och vitaminer) att välja bort i en hektisk jakt på den där ”sanna” hälsan. 

vitaminer och mineraler

”En helomvändning från sockerråtta till strikta trenddieter brukar inte helt ovanligt sluta i kaos.”

Att svensken behöver dra ner på socker är ett faktum, men du måste inte gå all in och utesluta varenda snabb energikälla. Det är t.ex. INTE som att äta godis när du tar en frukt. Tänk istället på vad det du äter tillför kroppen? Och ibland även mentalt eller socialt.

Känner du att ditt sötsug är ett problem kan det vara värt att göra något åt det. Här hittar du 4 tips som kan ge en aha-upplevelse och förenkla att hålla dig till önskade matvanor.

Minska ditt sötsug genom att äta sött – 4 metoder

 1. Ett stort sockersug på kvällen brukar bero på att du inte fått i dig tillräckligt under dagen. Din kropp vill helt enkelt ha energi. Rannsaka dig själv genom att observera om du kanske äter lite för lite under dagen? Hoppar du över frukosten eller kanske behöver du ett mellanmål mellan lunch och middag?

2. En enkel sak att tänka på är att få i sig mer grönsaker, frukt och bär. Får du i dig dina grönsaker så kommer du även tillgodose mängden antioxidanter, vitaminer, mineraler och även vätska. Detta minskar i sig sötsuget.

 3. Byt ut! Vissa menar att man inte ska ersätta en söt smak med en annan eftersom det inte tar bort ett beteende, men att byta ut snickers mot frukt, läsk mot vatten och strategiskt planera in måltider är sätt som vi ser håller i längden.

4. Ät sötsaker ibland. Hur gamla vi än blir kommer vi inte ifrån att ”det vi inte får göra lockar mest”. Bara tanken på att det är ok att ta en tårtbit på festen kan hjälpa dig att motstå småätandet på vardagskvällarna. Dessutom är alla slags kolhydrater källor till energi – fantastiskt att dra nytta av inför ett härligt träningspass!

Text: Kostrådgivaren och bloggaren Camilla Jansson. Följ hennes blogg här blogg.

1 Comment

    Lämna Ett Svar

    Din e-postadress kommer inte att publiceras.