Om kolhydrater och sötsug – chefredaktören talar ut

Om kolhydrater och sötsug - chefredaktören talar ut

Att utesluta socker och kolhydrater har länge varit trendigt, men kan det vara så att förbuden snarare ökar vårt sötsug och får oss att må sämre? Här reder vår chefredaktör ut saken.

Många människor har ett komplext förhållande till socker och sötsaker, vilket gjort socker till ett omdebatterat livsmedel. Förmodligen är ”sluta med socker” det som flest bestämt sig för tillsammans med ”börja träna” nu till våren. Det finns många olika påståenden om hur socker påverkar hälsan, varav vissa är vetenskapligt underbyggda medan andra baseras på myter och faktafel. Dessutom färgas många artiklar och påståenden av marknaden. Trenderna skapas för att vi ska konsumera. Sockerfria- och low carb-produkter fanns t.ex. inte på ICA för några år sen, men finns nu överallt.

Inget är bra i för stor mängd, varken socker eller annat, och många (inklusive mig själv) har svårt att leva ”lagom”. Det kan därför vara lättare att helt undvika det som får oss att överkonsumera. Problemet jag ser är när alla kolhydrater dras över samma kam. Ses som ”livsfarligt socker” och något du till varje pris måste undvika. Lågkolhydratskost kan säkert vara bra för vissa, men många av oss mår bra av kolhydrater – inte minst för det mentala välmåendets skull, men även för orken.

För oss som tränar kan kolhydrater ge snabb energi vid prestationsidrott och påskynda återhämtningen. Kolhydrater ökar hjärnans innehåll av signalsubstansen serotonin, vilket gör oss glada, avslappnade och minskar oro/problem vid depression. Själv får jag mer ork vid allt jag tar mig för, men framför allt tänker jag bättre, får ett naturligt rörelsebehov i vardagen, blir varm i kroppen (på grund av ökad ämnesomsättning) och jag blir gladare. Det är alltså inte bara för prestation och hårda träningspass kolhydrater kan behövas, utan för det mentala. Livsglädjen.

Problemen med befolkningens ökade fetma beror alltså inte på kolhydrater i sig – snarare inaktivitet samt att många har svårt att balansera sitt energiintag mot sin energiförbrukning. Dolt socker i många produkter gör det också svårt, samt att många har ett problematiskt förhållande till mat. Känslor styr vad vi äter/inte äter, vi tar ut vårt kontrollbehov (eller släpper kontrollen) på sött som ger snabb tillfredställande njutning och aktiverar belöningssystemet. Kan det vara det sistnämnda vi är beroende av snarare än socker i sig?

Jag tror på att äta ordentliga mättande måltider, utan förbud mot specifika livsmedel. Jag har sett båda sidorna – den helt sockerfria och den där jag ätit även om jag inte varit sugen. Inget av det var optimalt, och nu äter jag ett mellanting mellan detta. Sen finns det förstås diabetiker och personer som av andra anledningar tvingas utesluta socker och annat helt, men annars tror jag på att grunda med bra mat av alla näringsämnen. Ok att ”slarva” ibland, men själv får jag tydliga signaler från kropp och psyke när jag det går åt fel håll. Hur tråkigt det än låter så är lagom oftast bäst.

Upplever du sötsug som ett problem? Kanske är orsaken något annat än att ”glasspaketet ligger i frysen och ropar”?

  • Har du ätit ordentliga måltider under dagen så att du blivit mätt? Hunger och näringsbrist ökar sötsuget och tankarna på sött, men en mätt och balanserad kropp är nöjd utan.
  • Har du sovit bra under natten? Kanske kommer sötsuget av att kroppen söker en snabb kick som höjer energin?
  • Har du druckit vatten? Sug kan komma av vätskebrist, även om ytterst få lider av detta i dagens ”vattendrickarsamhälle”.
  • Är du i mental obalans, stressad och ledsen över något? Kanske försöker du dämpa en känsla du inte kan kontrollera?
  • Eller bara sugen? Livet är till för att levas och njutas av tycker jag, och ibland är det bara att gilla läget och mumsa. Problemet är om det blir för ofta och du mår dåligt av det i efterhand.

Kroppen är smart. Talar om för oss vad vi behöver i form av hunger, energilöshet, nedstämdhet och sug. Ibland falskt alarm – trötthet, stress och törst kan t.ex. öka hungern utan att du faktiskt behöver mer näring, men om du har känsla och lär dig dina signaler kan du tolka suget.

Trenden går mot en mer positiv inställning till kolhydrater igen. Det kryllar fortfarande av högproteinprodukter, men även näringsrika gryner, frukt, rotfrukter och andra kolhydratrika grönsaker är populära. Jag tror de flesta vet att kolhydrater varken är något farligt eller gör dig tjock i lagom mängd, men samtidigt förstår jag dem som undviker det för att minska sitt sötsug eller för att snabbt går ner i vikt. Kolhydrater binder vätska i kroppen så effekten när du inte äter dem är att du blir av med inbundet vatten och snabbt förlorar ett par kg. Det kommer dock snabbt tillbaka när du börjar äta kolhydrater igen.

Men som alltid är vi olika och jag tycker det är fantastiskt om du har hittat en ätstil du mår bra av – fysiskt och mentalt. Jag känner LCHF-anhängare som tagit sig ur ett fixerat ätbeende och ätstörningar tack vare mindre sötsug. Det beror helt på vem du är, din bakgrund och livsstil. Ingen mår bra av att överdriva kolhydratintaget, men jag tycker inte heller vi vara rädda för dem (läs om att våga äta här). Många sorts kolisar innehåller massor av bra grejer för kroppen, går rakt in i biceps OCH i hjärnan.

Att leva balanserat och hitta ett ätande du mår bra av är svårt för många av oss. Det är lättare att luta sig tillbaka mot ”superdieten” eller våra idoler istället för att läsa på och lära känna sin kropp. Jobbigt att leva hälsosamt och lättare att låta fåfängan och reptilhjärnan styra. Dessutom är det svårt att själv se helhetsbilden och att ätstilen kanske inte funkar i ett ”liv som heltidsarbetande småbarnsmamma”. Vissa behöver coola ner en aning, medan andra behöver precis tvärt om – öka medvetenheten och anstränga sig mer gällande kost och träning.

Det är därför vi skriver om ämnet. För att informera  och  göra det lättare för dig att själv ta ställning.

 

Text: Anna Lissjanis

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.