Mer motivation på vägen mot ditt lopp – 6 tips som hjälper dig

mer motivation

Motivation kommer och går och vissa dagar är tuffare än andra, med då är det tur att vi kan ta hjälp av olika knep. Här hittar du 6 tips för mer motivation att hålla igång träningen mot målet.

Är du en av oss som kämpar för att få mer motivation till din träning inför ditt löplopp eller över lag? Ibland är det bästa att “bara köra”, utan att tänka, men dessa knep kanske ge dig en extra sporre att fortsätta mot målet.

Läs även: Träningsprogram för Maraton – vecka för vecka mot ditt mål

6 tips för mer motivation mot ditt lopp

1. Sätt upp en målbild inför loppet

Tid är inte allt, utan upplevelse och en spännande dag under ditt lopp kan betyda minst lika mycket. Men för att veta vilken nivå du ska lägga farten kan det vara bra att ha ett hum vad du kan göra på loppet. Ett förslag kan vara att utgå från ditt kilometertempo på långpassen och sedan jobba dig vidare därifrån. Då kommer träningen kännas betydligt mer stimulerande och du kommer vara så bra förberedd som möjligt till startlinjen.

2. Träna ihop med någon med samma mål

Att träna själv kan såklart vara positivt och ge fullt fokus på din egen löpning. Ibland kan det dock vara kul att träna med någon som har liknande mål, peppa och lära av varandra. Exempelvis kan ett långpass bara flyga förbi om man springer med någon med samma intresse. Även på tuffa intervallpass kan det kännas lättare att dela det jobbiga med någon, heja på varandra och turas om att hålla tempot.

3. Formulera ditt ”varför”

Visst är den yttre motivationen viktig, men minst lika – om inte mer – är din inre motivation för att orka hålla i träningen. Den yttre motivationen är vad du förmedlar utåt till vänner och familj, till exempel om dina mål vid loppet, din träning m.m. Din inre motivation är varför du vill göra denna utmaning och vad som driver dig framåt. Helt enkelt det som får dig att lägga ner all träning som krävs för att genomföra ditt lopp.

Om din träningsmotivation sviker är det alltid bäst att du vänder dig till din inre motivation och drivkraft och komma ihåg att du gör detta för din egen skull. Fundera på vad din anledning att ta dig an detta mål. Det kommer ge dig ett helt annat sug, att du gör detta ”för min egen skull”.

4. Fira dina framsteg

Ibland kan det vara svårt att se sina förbättringar under lång tids träning inför längre lopp. Notera därför gärna dina resultat regelbundet för att kunna se tillbaka och jämför med hur mycket du utvecklats en träningsperiod. Du har garanterat gjort framsteg både mentalt och fysiskt, där uthålligheten, snabbheten och styrkan förbättrats av regelbunden träning. Smått som stort, allt är värt att fira!

5. Visualisera målgången

Mitt inne i träningsperioden kan loppet kännas långt borta. Då kan det vara bra om du drivs av att visualisera målgången, om Stockholm Marathon är målet – in på Stockholms Olympiastadion. Se dig själv spurta dom sista 300 meterna på loppet, ivrigt påhejad av vänner och familj på läktaren. När du sedan passerar målgången kommer du garanterat känna att all träning var värt det! Känn stoltheten över att du klarat ett maratonlopp med medaljen runt halsen.

6. Ha kul på vägen!

Sist men inte minst, glöm inte att ha roligt under tiden du tränar och förbereder dig inför loppet! Du kommer förmodligen inte ”skratta högt” varje pass, men fokusera på något positivt under/runt varje träningstillfälle och se loppet som en spännande utmaning ihop med likasinnade. Utveckling och erfarenhet att ta med dig till nästa mål, liksom annat i livet.

Stort lycka till med din träning!

Text: Felix Davidsson-Berndtsson

Fler lästips:

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.