Mårten Nylén ”En hälsosam livsstil börjar i huvudet”

Mårten Nylén "En hälsosam livsstil börjar i huvudet"

Han har varit huvudtränare i tv-programmet Biggest Loser och är flitigt anlitad av många kändisar. Är det någon som vet vad som krävs för att gå ner i vikt och skapa en hälsosam livsstil är det Mårten Nylén.

Mårten Nylén

Namn: Mårten Nylén
Ålder: 39 år
Familj: Hustrun Malin, dottern Julisamt hundarna Ninja och Nitro
Yrke: PT / hälsoutvecklare /föreläsare / programledare
Aktuell: Camp I am ready, Ninja Warrior
Motto: Våga – Vilja – Förändra
Instagram: @martennylen
Webbsida: martennylen.com

Intresset för fysisk aktivitet, hälsa och mental balans har alltid varit en naturlig del av Mårten Nyléns vardag. Redan som barn blev han positivt uppmuntrad att testa på olika idrotter.

– Jag har alltid varit intresserad av vad man kan göra med kroppen och fastnade ganska snabbt för kampkonst. Det är den träningsform som ligger mig närmst hjärtat och som jag helst utför i dag. Jag gillar funktionell träning och för mig är det viktigare att ha kroppskontroll och förstå hur kropp och sinne sitter ihop, snarare än att ha mest muskler eller vara snabbast, säger Mårten Nylén.

Satsar på ny karriär
De viktresultat deltagarna har fått i Biggest Loser Sverige under ledning av Mårten Nylén är i dag bland de största i världen. Men efter fyra säsonger valde han att sluta med tv produktionen för att i stället starta hälsocampen I am Ready.

– Personligen anser jag att man behöver förändra för att kunna förbättra, vilket var anledningen till att jag valde att kliva av Biggest Loser. Efter programmet var det extremt många som hörde av sig till mig och ville ha hjälp att förändra sin livsstil. Namnet I am Ready står för människor som är redo att förändra och ta det för många svåraste första steget. Jag vet hur man gör för att förändra och jag tänker på detaljer och rätt fokus, hälsocampen kommer därmed att handla om betydligt mer än enbart träning.

sites/default/files/mårten nylen porträtt.jpg

”Det sitter i skallen”
En av de viktigaste faktorerna för en hälsosam livsstil enligt Mårten Nylén är att se till helheten. Tidigare studerade han psykologi på högskola och i dag är han noggrann med att jobba lika mycket med mental träning såsom fysisk träning.

– Vårt beteende och hur vi ser på och värderar oss själva styr hur vi är och vad vi gör. Vill man förändra sin livsstil behöver man börja med att göra en förändring i skallen. Det handlar om att se över sig själv, hur man fungerar och framför allt vad man vill och mår bra av.

Börja dagen positivt
Medan många ligger gott och sover klockan fem på morgonen, är Mårten Nylén i full igång på gymmet. Att starta dagen med en positiv handling och en positiv tanke menar han ger goda förutsättningar för att resten av dagen ska fortlöpa bra.

– Det handlar om att hitta saker som ger energi till sig själv och att balansera sin energi. Jag brukar alltid uppmuntra folk att försöka tänka mer positivt. Många lägger för mycket fokus på något som inte är bra i livet just nu. Eller rent av oroar sig för något som inte ens har inträffat. Då är det lätt att börja tänka negativt. Lägger man i stället fokus på det positiva blir det enklare då positiv energi skapar positiv energi medan negativ energi skapar negativ energi.

sites/default/files/mårten nylen huvudfoto .jpg

Kliv ur trygghetszonen
Tre viktiga begrepp som har följt Mårten Nylén genom livet och som han även använder i det dagliga arbetet med sina klienter är våga, vilja och förändra.

– Det handlar om att ta steget ifrån sin trygghetszon. Vill man gå ner i vikt måste man våga, vilja och förändra för att lyckas. Börja med att ställ dig frågorna: Vad vill jag? Vad mår jag bra av? Varför vill jag det? Det måste alltid finnas ett vill och ett varför. Fastställ ditt individuella utgångsläge. Hur ska du gå tillväga för att få det fungera? Sätt ett mål som är realistiskt och uppnåbart. Målet kan vara högt, men då är det extra viktigt att ha många delmål. Utifrån det behöver man utforma en handlingsplan som passar en själv.

Utgå ifrån dig själv
Att utforma en handlingsplan bland dagens alla hälso- och träningstips är dock inte det lättaste. Många gånger är det lockande att hoppa på en träningsform eller diet som har fungerat för någon annan.

– Träningsidealet har blivit galet i dag. Men man ska inte jämföra sig med någon annan än sig själv. Man är bra som man är, det handlar om att utveckla sig själv som människa. Det handlar om att titta på dig själv och utgå därifrån med dina förutsättningar. Ett tränings- och kostupplägg fungerar inte för alla. I stället behöver man skaffa sig kunskap. Vad fungerar för dig, vad mår du bra av och vad får just dig motiverad?

sites/default/files/Mårten Nylen webb springer.jpg

Tänk balansbordet
För att skapa en hälsosam livsstil använder sig Mårten Nylén av en teori han kallar balansbordet som består av fyra hälsofaktorer.

– Balansbordet består av motion, kost, vila och mental balans. Håller du dessa fyra faktorer i balans fungerar man bra. Motion gör oss pigga och glada, men det behöver inte betyda tuffa träningspass. Se till att äta näringsrikt och regelbundet, sov de timmar som din kropp behöver och minska på stressen genom att planera och prioritera. Stress är ett stort problem i dag. Kroppen behöver återhämtning och vid långvarig stress utsöndrar kroppen mycket kortisol vilket bland annat motverkar muskeluppbyggnad, kroppens återhämtning, försämrar immunförsvaret och fettförbränningen.

Slutligen, vilket är ditt bästa tips för den som vill toppa formen?
– Våga testa på träningsformer du tycker verkar vara kul och skratta ofta. Att skapa för att sedan hålla balans i sin vardag och i sig själv är en förutsättning för att uppnå bästa möjliga resultat. För ett bra resultat är ett resultat som håller i längden.

Foto: David Thunander
Text: Hanna Larsson
Makeup: Carina Nilsson
Hår: Susanna Lindqvist, Corinne & Friends

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.