Löpning i mörker och kyla!? 5 tips som hjälper dig, fysiskt och mentalt

Den mörka löpsäsongen är här och det kan kännas lite läskigt att springa ensam? Enligt studier är det främst kvinnor som känner sig otrygga, men för dom flesta sjunker motivationen till att springa. Här hittar du 5 knep som håller dig igång.

Löpning i mörker lockar sällan lika mycket som en varm och solig sommarmorgon!? Dels är det rent praktiskt bökigare att ta sig ut i kylan, dels skrämmande? Här hittar du 5 knep som får dig att besegra mörkret – fysiskt som mentalt!

Löpning i mörker och kyla!? 5 tips som hjälper dig, fysiskt och mentalt

1. Spring tillsammans med en/flera vänner!

Det absolut bästa knepet för att både öka din motivation och känna dig tryggare med tanke på såväl skador som andra faror.

2. Sök dig till ljuset!

Spring i elljusspår, längs vägar med lampor och lys upp själv med en pannlampa. Välj gärna en pannlampa som är optimerad för just löpning och sitter bekvämt vid ”skutt”. Se den nya rundan som kul variation och lägg in intervaller som gör löpningen tidseffektiv, plus bra om du måste välja en ”flack och upplyst sträcka längs bilvägen”.

Se: 3 grymma löpintervaller och fördelarna du får

3. Var synlig!

Använd reflexväst, kläder med reflex på eller andra reflexer du sätter på dig. Det ger enorm stor skillnad för att bilisterna ska hinna stanna när du korsar- eller springer längs vägen.

4. Tänk på fötterna!

Använd skor som är sköna och som är anpassade för underlaget. När det börjar bli halt ute – välj skor med grovt mönstrad sula och/eller dubbar. Både tryggt mentalt och ger en mer skonsamt avslappnad löpteknik.

5. Klä dig rätt!

Lager på lager är bra så att du kan klä av dig successivt om det blir för varmt. Och se till att skydda det som ”sticker ut” mest, d.v.s. huvudet, händerna, fötter, bröst och rumpan. Mycket att ta på? Ja, men förbered och lägg fram allt inför din planerade löptur, så är det bara att hoppa i allt utan att hinna vela.

Se: Rätt klädd för att springa på vintern

löpning i mörker

Sist men inte minst – ju större motstånd, ju större segerkänslor när du besegrar dom. Lycka till med din löpning i mörker och vidare!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.