Efter den korta sommaren i fjol och den långa vintern som vi nu har lämnat bakom oss så är det lätt att ha drabbats av brist på D-vitamin. Den största källan till D-vitamin är nämligen solens strålar.
Text: Amanda Hansen
– Det är mycket vanligt med D-vitaminbrist i Sverige, särskilt under vinter och vår. Oftast får man inga tydliga symptom alls. Men i svårare fall kan det leda till bland annat trötthet, nedstämdhet, värk och sämre skydd mot infektioner, säger Andreas Eenfeldt, läkare och bloggare på kostdoktorn.se.
Hans främsta tips för att undvika att drabbas av D-vitaminbrist är att sola regelbundet, dock utan att bränna sig. Solen i Sverige är bara tillräckligt stark för att D-vitamin ska bildas några timmar mitt på dagen under sommaren. Dessutom gör rädslan för hudcancer att dom flesta undviker solen när den är som starkast, och de flesta använder solskydd. Alternativt kan man med hjälp av rätt kost se till att hålla en bra nivå av D-vitamin i kroppen året runt. Då gäller det att äta mycket fet fisk och andra livsmedel som innehåller mycket D-vitamin. Till exempel brukar en del mejeriprodukter vara berikade med just vitamin D. Annars är det smidigaste sättet att få i sig rätt mängd att ta tillskott i tablettform som säljs receptfritt på apotek.
Rekommenderad daglig dos av D-vitamin enligt Livsmedelsverket:
- 10 mikrogram för barn under två år
- 7,5 mikrogram för barn över två år och vuxna
- 10 mikrogram för gravida och ammande
- 10 mikrogram för personer över 60 år
Halten av vitamin D anges ibland i internationella enheter (IE). 10 mikrogram motsvarar 400 IE.
Källa: livsmedelsverket.se