Hur viktgt är det att ha kunskap om kost?

Hur viktgt är det att ha kunskap om kost?

”En kalori är en kalori” – oavsett varifrån den kommer. Eller? Hur viktigt är det egentligen VAD vi äter? Kan kunskap om kost ge oss bättre hälsa och träningsresultat? Här ger Jill Holmström, dietist och lärare på SAFE Education, svar på saken.

– Som energienhet är en kalori alltid en kalori precis som att ett kilo bomull och järn väger lika mycket. I mat är det kcal vi pratar om, alltså en tusendelskalori. Till det intressanta i diskussionen är att olika råvaror bidrar med olika mängd kcal och näring. Några är till exempel extremt energitäta samtidigt som de inte bidrar med några näringsämnen eller en mättnadskänsla. Så i praktiken blir det stor skillnad vilka kcal vi väljer att äta.

Tror du att vi skulle kunna minska många av samhällets välfärdssjukdomar genom mer information om kostens påverkan på kroppen?

– Absolut! Exempelvis metabola syndromet (samlingsnamn för fetma, högt blodtryck, insulinresistens, högt blodsocker och höga blodfetter) är en sak som är extremt kopplat till våra livsstilsval.

Vilka ämnen tycker du är viktiga att ha koll på för att kunna ge råd till andra?

– Helheten! Hur näringsintaget samverkar med vår fysiologi såsom våra hormoner, signalsubstanser, tankar och beteenden.

Vilka 3 saker rekommenderar du den som vill äta sig till bättre hälsa?

1. Variera mellan olika färgrika råvaror såsom till exempel grönsaker, rotfrukter och baljväxter.

2. Laga din mat från grunden.

3. Ät fiberrika råvaror som havregryn och grönsaker.

Med detta täcker du även ditt näringsbehov.

Kost eller träning? Vad är viktigast att sköta om du vill må bra eller hjälpa andra att må bättre?

– Båda! Jag skulle även lägga till sömn och prioritera tid till saker som enbart definieras som kul för en bra hälsa.

Har du några egna knep för att hålla dig frisk och glad? 

– Jag tränar det jag tycker är kul, umgås med människor som ger mig energi, all vardagsmotion en hund ger, samt att jag varje dag äter mig ordentligt mätt på näringsrika råvaror.

Vill du lära dig mer om kost för din yrkesverksamhet eller privat? På utbildningen Kost i vardagen får du lära dig vad du behöver för att få en hälsosam, sund och stressfri relation till mat tillsammans med kunskap om din egen hjärna och näringslära och med det få en förståelse för vad du behöver för att få en hållbar hälsosam vardag. Du får lära dig om hur stress och ångest är kopplat till mat, hur stress påverkar din hjärna och kropp och hur du kan bryta ett sådant scenario. För att kunna granska all reklam och sensationsdieter lär du dig att vara källkritisk för att kunna ta reda på vad som verkligen gäller!

Vill du även inspirera andra och bidra till att fler människor mår bättre går du även steg 2, som gör dig till Licensierad Kostrådgivare.

OM SAFE

SAFE är ett nordiskt utbildningsföretag som bedriver licensutbildningar till personlig tränare, kostrådgivare och gruppträningsinstruktör. Med en SAFE-licens i bagaget kan du snabbt göra karriär av ditt intresse, precis vart du vill!

SAFE UTBILDAR OCH LICENSIERAR:

• Personlig tränare

• Gruppträningsinstruktörer

• Cardio Stylez

• Cycling Endurance

• Elements of Yoga

• Functional Athletic Movement

• Kostrådgivare

Utöver dessa utbildningar finns även diverse vidareutbildningar och inspirationsdagar. För mer information se: www.safe-education.se

Kontakta gärna SAFE på info@safe-education.se eller på telefon 010 110 59 90

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.