Frida Sundholm: Jag fick ångest av mat

Frida Sundholm: Jag fick ångest av mat

26-åriga Frida Sundholm fick en chock när vågen visade 90 kilo till hennes 166 centimeter i juni 2012. I dag väger hon 68 kilo men poängterar att siffran på vågen inte är det viktiga. ”Vågen visar din vikt, men säger egentligen ingenting om hur du ser ut”. För SportHälsa berättar Frida om varför hon gick upp i vikt och hur hon förändrade sin livsstil som gjorde henne 22 kilo lättare.

sites/default/files/Skärmavbild 2015-02-24 kl. 13.51.25.png

Frida Sundholm
Ålder:
26 år
Bor:
Örebro
Yrke:
Ekonomi- och personalansvarig
Motto:
Never regret something that once made you smile
Instagram: 
fridasundholm


Örebrotjejen Frida Sundholm
har alltid varit aktiv och utövat flertalet sporter i sin ungdom. Vikten har aldrig varit något problem för Frida, tills dagen hon började studera i Örebro.

– 2009 gick jag all in i studentlivet. Jag saknade alla slags rutiner i livet gällande kost, träning och sömn. Det var fest flera gånger i veckan, jag rökte, åt nästan onyttig mat varje dag och vände helt och hållet på dygnet. Under mina tre år som student tränade jag max tre gånger. Träning var inte alls något jag varken prioriterade eller saknade, säger Frida Sundholm.

”Jag bröt ihop totalt”
Under studietiden uppfattade Frida aldrig sig själv som överviktig. Hon såg sig själv som den glada Frida hon alltid varit och kunde inte alls föreställa sig ha gått upp 20 kilo på bara några år.

– I juni 2012 fick jag för mig att jag skulle börja gymma och komma i form. Första dagen på gymmet såg jag en våg och kunde inte låta bli att väga mig. Vågen visade 90 kilo vilket gjorde att jag trodde att den var trasig, men det var den såklart inte. Känslan jag kände just där och då är en känsla jag aldrig mer vill uppleva. Från den dagen såg jag mig själv på ett helt annat sätt. Helt plötsligt såg och kände jag hur stor jag faktiskt var. Jag blev besviken på mig själv för att jag inte konfronterat mig själv tidigare. Den dagen ville jag inte träna utan gick till bilen och bröt ihop totalt. Jag minns att jag grät hela eftermiddagen och lovade mig själv att vågen aldrig skulle visa 90 kilo igen. Där och då tog jag mitt livs bästa beslut någonsin.

sites/default/files/frida sundholm före och efter.jpgFrida Sundholm före och efter sin viktminskning.

Så gick Frida ner 22 kilo
När Frida bestämde sig för att förändra sitt liv började hon googla olika dieter och fastnade direkt för lchf, en kost baserad på lite kolhydrater och mycket fett.

– Jag började läsa Katrin Zytomierskas lchf-bok och satte igång direkt. Jag åt strikt lchf i cirka åtta månader vilket resulterade i att jag gick ner 22 kilo. Samtidigt tränade jag, det blev promenader och olika konditions- och styrkepass. I början var det en jobbig omställningsprocess, jag hade huvudvärk, magkatarr och var konstant trött. Många gånger tvekade jag om jag verkligen skulle fortsätta med lchf, men med tiden avtog besvären och jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig mått bättre.

Tuffast efter viktminskningen
Att gå ner i vikt var inte det tuffaste för Frida. Eftersom hon älskar fet mat och inte är överdrivet förtjust i kolhydrater passade lchf Frida perfekt. Svårare blev det när hon väl hade rasat i vikt.

– Helt plötsligt försvinner den peppande sidan hos folk. I stället tycker personer i ens omgivning att man har blivit för ”smal”, att jag borde kunna ”unna mig” något gott eftersom jag tränar så mycket. Det är inte det lättaste att stålsätta sig och att ständigt behöva förklara sig varför man väljer bort ett mindre bra alternativ.

sites/default/files/image1.JPGFrida Sundholm gick ner från 90 kilo till 68 kilo.

Fick ångest av mat
En annan svårighet Frida tampades med var en ständig ångest kring mat. Efter sin viktminskning var hon livrädd att gå upp i vikt igen.

– Jag ville verkligen inte hamna där jag tidigare varit.  Jag fick ångest om jag åt en bulle och kunde räkna ut exakt hur många kalorier jag var tvungen att förbränna för att inte gå upp i vikt. Att äta något utanför lchf gav mig ångest. Min dåvarande sambo hjälpte och stöttade mig mycket under denna period och i dag känner jag ingen som helst ångest till mat, snarare tvärt om och det är jag väldigt tacksam över.

Hur ser din kost ut i dag?
– Jag är en person som oftast går all in i allt jag gör eftersom det motiverar och sporrar mig. När det kommer till kosten är jag inte riktigt lika motiverad som jag är med träningen tyvärr, detta eftersom jag ärligt talat är ett matvrak. Jag har ett kostschema som jag verkligen försöker hålla mig till men eftersom jag älskar varierad mat för mycket så är ett kostschema en utmaning för mig. Så ja, jag äter enligt kostschema i den mån det går men har inga problem att äta något annat om jag känner för det.

sites/default/files/Skärmavbild 2015-02-24 kl. 14.23.56.png“Crossfit är mer än bara träning”

”Träning ska vara roligt”
Den största nyckeln som har fått Frida motiverad till att fortsätta med en hälsosam livsstil har varit att hitta en rolig träningsform. I dag tränar hon crossfit cirka fem gånger i veckan på CrossFit Örebro och försöker även besöka gymmet någon dag i veckan för att få variation.

– Träning ska vara roligt annars kan det lika gärna vara, om du frågar mig. Det finns en rad olika träningsformer där ute och mitt tips till alla som frågar mig hur jag orkar träna så mycket, är att hitta sin egen väg och verkligen träna något man själv tycker är roligt. All träning är bättre än ingen träning.

Vad är det roligaste med crossfit?
– Det är så mycket mer än bara träning för mig. Människorna jag tränar med är verkligen mina bästa vänner och det är ofta dessa personer som motiverar mig och får mig att kämpa vidare de dagar då jag saknar inspiration. Att alltid ha någon som pushar och hjälper en att utvecklas i en kombination med rolig träning är nästan för bra för att vara sant. Jag är oerhört tacksam över att jag vågade testa crossfit för cirka ett år sedan, den träningsformen har verkligen förändrat hela mitt liv, bokstavligt talat.

Vilket är ditt nästa träningsmål?
Mitt första träningsmål just nu är en CrossFit-tävling i Falun 18-19 april. Jag kommer att tävla i lag så målet är att bli så stark och tekniskt som jag bara kan fram till dess. Vad som händer efter detta håller jag osagt tills jag vet mer exakt, men planer finns.

Följ fridasundholm på instagram för mer inspiration!

Nyfiken på crossfit? Här kan du läsa 10 anledningar att testa.

Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras